Relațiile dintre China și SUA, tot mai tensionate!

0

Un raport elaborat de Pentagon despre activităţile militare ale Chinei a atras critici vehemente din partea Administraţiei de la Beijing, care a atras atenţia asupra deteriorării relaţiilor bilaterale, informează site-ul agenţiei Reuters.

Un raport al Departamentului american al Apărării arată că Beijingul intenţionează să continue acumularea de capacităţi şi infrastructură militară pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

China a construit, în ultimii doi ani, insule cu suprafeţe de 1.300 de hectare în Arhipelagul Spratly, situat într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. În aceste zone, Administraţia de la Beijing a instalat infrastructură militară, notează raportul Pentagonului.

China a condamnat vehement documentul, argumentând că este o distorsionare a realităţii care afectează „grav” relaţiile bilaterale. „Este vorba de un raport distorsionat, în care se exagerează ameninţarea militară chineză”, a reacţionat Yang Yujun, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

„China are politici militare cu caracter pur defensiv”, a subliniat oficialul de la Beijing.

„Statele Unite au avut mereu suspiciuni şi au o atitudine provocatoare, trimiţând frecvent avioane şi nave militare în regiune”, a insistat Yang Yujun, denunţând „intenţia Statelor Unite de a exercita hegemonie”.

Statele Unite au intensificat prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan şi Vietnam.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.