Rusia critică dur scutul antirachetă de la Deveselu

0

Elementele antirachetă NATO instalate în România sunt îndreptate împotriva Rusiei, acuză Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, criticând declaraţiile secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antibalistic din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci ar viza ameninţări abstracte. Aceste declaraţii înseamnă un lucru: este îndreptat împotriva Rusiei”, a transmis Aleksei Puşkov prin Twitter, conform Sputnik Italia.

În cursul vizitei în România, Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antirachetă NATO are scop pur defensiv şi nu vizează contracararea arsenalului nuclear rus. „Capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important. Acest amplasament din România, la fel ca şi ca şi cel din Polonia, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei”, a spus secretarul general NATO.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o „ameninţare” pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. „Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România – n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (…) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. „Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov.

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). „Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic”, a subliniat diplomaţia rusă. „În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare”, a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. „Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România – n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a subliniat Bell.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.