Copiii cu diabet grav, însoțitor până la 14 ani!

Deputatul PSD Neviser Zaharcu a depus, la Parlament, o propunere legislativă care prevede prelungirea până la 14 ani a vârstei la care un copil cu diabet grav are dreptul la însoțitor.

„Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0 — 14 ani care prezintă probleme deosebite de alimentație și administrare a tratamentului și care se încadrează în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale beneficiază de asistență și îngrijire la domiciliu, în condițiile prevăzute de lege”, potrivit inițiativei legislative, informează Agerpres.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, diabetul este una dintre provocările majore de sănătate ale secolului 21, statisticile indicând o creștere alarmantă a cazurilor de diabet, inclusiv a celor de diabet zaharat de tip 2, în rândul copiilor și adolescenților.

”De asemenea, diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adulții tineri (diabet juvenil). În condițiile în care copilul cu diabet are nevoie de ajutorul părinților, fraților mai mari sau al bunicilor pentru a-și administra tratamentul cu insulină și pentru a-și satisface nevoile nutriționale și de alimentație, prevederile Ordinului ministrului Sănătății și Familiei nr.725/ 2002 privind criteriile pe baza cărora se stabilește gradul de handicap pentru copii și se aplică măsurile de protecție specială a acestora, conform cărora ‘Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0 — 7 ani care prezintă probleme deosebite de alimentație și administrare a tratamentului se pot încadra în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale’ — încadrare ce conferă dreptul la însoțitor—, pot fi apreciate ca având un caracter restrictiv. Acest ordin intră în contradicție cu o decizie a OMS, în care se spune că bolnavii de diabet au dreptul la însoțitor plătit de stat până la vârsta de 18 ani”, a precizat Neviser Zaharcu, în argumentarea propunerii legislative.

Deputatul PSD a inițiat această lege „pentru a corecta neclaritățile existente în prezent” în ceea ce privește drepturile de care beneficiază copiii cu diabet și mamele acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.