Legea dării în plată, imposibil de aplicat!
Legea dării în plată este foarte greu de aplicat. La această concluzie au ajuns băncile, avocaţii, notarii şi brokerii imobiliari. Lipsesc multe verigi pentru ca darea în plată să se poată face efectiv. În plus, costurile trebuie plătite integral de datornici. Iar ele sunt consistente, pot ajunge la câteva mii de euro.
Cine vrea sa dea casa băncii şi să scape de datorii nu trebuie să aibă restanşe la întreţinere, la utilităţi sau la stat. Dar, are nevoie de mulţi bani ca să achite taxele notariale.
De exemplu, dacă proprietarul mai are de achitat până în 45 de mii de euro, taxele notariale trec de 10 mii de lei, dacă are locuinţa de mai puţin de 3 ani.
Cine vrea să dea casa băncii şi să scape de datorii nu trebuie să aibă restanţe la întreţinere, la utilităţi sau la stat. Dar, are nevoie de mulţi bani ca să achite taxele notariale.
De exemplu, dacă proprietarul mai are de achitat până în 45 de mii de euro, taxele notariale trec de 10 mii de lei, dacă are locuinţa de mai puţin de 3 ani.
Taxele ajung chiar la 15 mii de lei, în cazul în care proprietarul mai are de achitat 80 de mii de euro din credit.
Este şi cazul lui Ion Robu care a luat credit în franci elveţieni în 2007, iar rata i s-a dublat din cauză că francul a crescut puternic.
Brokerii imobiliari spun că legea actuală nu face decât să-l taxeze suplimentar pe cel care pierde şi casa şi toţi banii plătiţi până acum la bancă.
Specialiştii spun că e important şi cum arată locuinţa acum după câţiva ani de când a fost cumpărată: dacă proprietarul a făcut modificări fără acordul băncii sau dacă este degradată.
Statisticile arată că sunt aproape 100 de mii de români cu soldul creditului mai mare decât valoarea apartamentului. Câteva mii sunt în executare silită. În patru zile, de când legea a intrat în vigoare, băncile au primit aproximativ 100 de notificări de dare în plată.
TAXE NOTARIALE
locuinţa 44.000 de euro
Onorariul notarului 3.750 lei
Taxa ANCPI-OCPI 300 lei
Impozit către stat peste 3 ani 4.000 lei
-până în 3 ani 6.000 lei
TOTAL 8.050 de lei / 10.050 de lei
(sursa: legeaz.net)