Schimb de replici între Băsescu și ambasadorul SUA

0

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, miercuri, că nu a fost deranjat de afirmaţiile făcute de Traian Băsescu, care îl acuză pe oficialul american de trafic de influenţă. Atacul lui Băsescu a venit după ce diplomatul american i-a făcut o vizită lui Valeriu Zgonea, în plin scandal legat de revocarea acestuia de la conducerea Camerei Deputaţilor.

„NATO şi SUA se bucură de un parteneriat strategic şi suntem, de asemenea, aliaţi ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Ca şi aliaţi, ca şi parteneri, cred că este foarte important să ne consultăm în probleme de interes comun. Trăim într-o lume foarte periculoasă şi suntem norocoşi că România şi SUA au fost capabile să găsească multe modalităţi să coopereze atât în apărarea ţărilor noastre, cât şi în domeniul securităţii cibernetice şi aplicarea legii. Pentru a suda legăturile dintre cele două ţări este obligaţia mea ca ambasador să mă întâlnesc cu guvernaţii, liderii economici şi culturali din România, dar şi cu oamenii din România. De aceea trebuie să vorbesc”, a declarat ambasadorul SUA, rugat să comenteze declaraţiile lui Băsescu, care îl acuză de trafic de influenţă.

Întrebat dacă l-au deranjat afirmaţiile fostului preşedinte, Hans Klemm a răspuns: „Nu, deloc. Una dintre valorile pe care le preţuim atât românii, cât şi americanii, este libertatea de exprimare”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că ambasadorul SUA, Kans Klemm, a greşit când a mers la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, subliniind că „s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii” şi că acest lucru înseamnă în România trafic de influenţă.

După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greşit, aşa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite şi s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii. Păi asta în România se cam pedepseşte, e trafic de influenţă. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenţă şi dacă îl descoase puţin Codruţa Koveşi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc”, a spus Băsescu la România TV.

„Dacă a ajuns un ambasador al Statelor Unite să meargă la figura asta politică (…), la un politician de talia, de teapa lui Zgonea. Îmi pare rău, trebuie să reanalizez puţin ce înseamnă ambasador al Statelor Unite”, a mai spus fostul preşedinte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.