Alegerile parlamentare din Macedonia, anulate

Parlamentul macedonean a amendat legea electorală și a anulat miercuri alegerile parlamentare programate pentru 5 iunie, relatează Reuters.

Alegerile din Macedonia, programate pentru luna iunie, s-ar putea să nu fie recunoscute pe plan internațional din cauza boicotului din partea opoziției, avertizase marți o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene, după cum relata agenția DPA.

Fosta republică iugoslavă este afectată de un scandal în urma dezvăluirilor potrivit cărora fostul premier Nikola Gruevski a pus în aplicare un vast sistem de supraveghere telefonică a peste 20.000 de persoane, între care jurnaliști, oameni politici, lideri religioși. Potrivit unui acord mediat de UE, politicieni macedoneni au convenit anul trecut să numească un procuror special pentru investigarea scandalului și organizarea de alegeri anticipate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri Macedonia să nu permită ca această criză politică să afecteze speranțele de aderare a țării la Alianța Nord—Atlantică. În primele sale remarci publice cu privire la criză, Jens Stoltenberg i-a cerut președintelui Gjorge Ivanov să revoce grațierea a peste 50 de persoane implicate în scandal și care a determinat proteste aproape zilnic ale macedonenilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.