Manager interimar la Opera Națională București

0

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, o va numi miercuri pe Beatrice Rancea în funcția de manager interimar la Opera Națională din București. Totodată, ministerul începe procedurile de separare a Operei Naționale din București de Teatrul Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian”. Cele două instituții de spectacol vor fi reorganizate în cel mai scurt timp, a anunţat ministrul.

„Cronicizarea situației de față și complexitatea ei mă determină să am o abordare rațională; nu cred în rezolvarea și reformarea violentă a instituțiilor”, subliniază Corina Şuteu într-un comunicat oficial.

Există o mare oportunitate în această situație, oportunitatea de a corecta anumite disfuncționalități în organizarea instituțiilor de spectacol din România. Este, cred, cel mai potrivit moment să amendăm o decizie dintr-un mandat anterior, care a dus la fuzionarea a două instituții de cultură cu specific, public și repertoriu diferite. Consider, totodată, că instituțiile de spectacol din România trebuie să înțeleagă ca fiind fundamentale colaborările internaționale și deschiderea către performanță artistică reală„, adaugă ministrul.

Potrivit Corinei Şuteu, situația de la Opera Națională impune un reglaj în mai mulți pași.

„Asigur artiștii Operei Naționale din București și ai Teatrului Național de Operetă și Muzical ‘Ion Dacian’ de suportul Ministerului Culturii, care va acompania reformarea acestora și le va garanta resurecția unui spirit internaționalist, exigent și strălucitor”, conchide ea.

Între 1980 şi 1992, Beatrice Rancea a fost prim solistă la Opera Națională din București.

Este regizor teatru, TV, cinema, coregraf, interpret, scenarist, dramaturg.  A ocupat timp de 2 ani funcţia de director general al Teatrului Național din Constanța, iar în perioada 2007-2008 a fost consilier artistic al Teatrului Național de Operă și Balet „Ion Dacian”.

Beatrice Rancea conduce din 2011 Opera Națională Română din Iași.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.