Mesajul lui Cioloș pentru cadrele medicale

0

Premierul Dacian Cioloș spune că așteaptă implicarea tuturor oamenilor onești care vor ca sistemul de sănătate să se vindece, precizând că a venit vremea ca medicii care țin la meseria lor, la demnitatea lor și la pacienți să nu mai stea pe margine așteptând doar ca alții sau cei „de sus” să facă ceva.

„Accept această provocare a chirurgului Nicolae Fluieraș, dar aștept și implicarea tuturor oamenilor onești care vor ca sistemul să se vindece! Eu, ca prim-ministru, și sunt convins că și ministrul Sănătății vom spune tot ce constatăm că este greșit în sistem”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook, în urma unui apel făcut de medicul Nicolae Fluieraș și distribuit pe internet.

Totodată, premierul a atras atenția că nu este suficientă constatarea lucrurilor greșite din sistem, că trebuie propuse soluții și că este necesar ca medicii să nu mai stea pe margine.

„Dar nu este suficient să spunem doar ce constatăm, va trebui să propunem și soluții, inclusiv legislative. De asemenea, nu este suficient ca autoritățile ‘să spună’ și ‘să facă’. A venit vremea ca medicii care țin la meseria lor, la demnitatea lor, la pacienți să nu mai stea pe margine așteptând doar ca alții sau cei ‘de sus’ să facă. Ei sunt cei care știu cel mai bine cum stau lucrurile și trebuie să aibă forța să o spună, și cu rele dar și cu bune, acolo unde e cazul. Dacă pacientul nu vrea însănătoșirea (în acest caz pacientul fiind sistemul de sănătate), medicul singur (Guvernul în acest caz) nu poate să-l vindece”, a adăugat Cioloș.

In finalul postarii, premierul reia un citat din interviul pe care medicul chirurg Nicolae Fluieras l-a acordat ziare.com: „Acest guvern de tehnocrati a fost numit ca urmare a presiunii strazii, dupa un eveniment aparent fara legatura cu politica, cu intentia clara de a esua si pentru a ridica un pic presiunea de pe clasa politica in vederea alegerilor. In mod concret, palpabil nu se poate face mai nimic, au fost guverne sustinute politic care nu au facut nimic, majoritatea de altfel. In schimb, ministrii pot face altceva: sa nu fie politicieni, sa spuna adevarul, sa vada lucrurile dincolo de viitorul foarte apropiat in ceea ce ii priveste„.

Medicul chirurg de la Deva a facut o radiografie a sistemului sanitar, zguduit din temelii de scandalul dezinfectantilor diluati. Nicolae Fluieras a subliniat ca Guvernul, si mai ales Vlad Voiculescu, noul ministru al Sanatatii, n-ar trebui sa cosmetizeze nimic: mizerie, coruptie, licitatii trucate, medici spagari.

Actualul guvern poate sa aduca la lumina, pentru ca mi-e greu sa cred ca nu le-a identificat, toate neregulile si problemele cu care se confrunta, poate spune lucrurilor pe nume si de la el sa porneasca cu adevarat intentia de schimbare. Toti ministrii ar avea de suferit pe plan personal si al relatiilor interumane, dar ar reusi sa traga un semnal de alarma. Un semnal care ar putea mobiliza si pe altii si ar putea, de ce nu?, sa trezeasca chiar constiinte sau sa scoata din apatie oameni care cred ca nimic nu se poate schimba in tara asta. Ar fi samanta pentru presiune sociala asupra politicienilor si in timp ar putea duce la schimbarea clasei politice„, a declarat Nicolae Fluieras.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.