Cărtărescu îşi relansează Solenoid la Bookfest

Share:

La 1 iunie, Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. De altfel, 1 iunie e şi ziua în care debutează salonul de carte Bookfest.

Vârsta de 60 de ani nu trebuie să sperie pe nimeni, spune Mircea Cărtărescu. „Deocamdată mai copilăresc vreo săptămână, nu am încă 60 de ani, am doar 59″, adaugă scriitorul, cu umor.

Chiar în ziua în care împlineşte 60 de ani, se deschide târgul de carte Bookfest, unde Mircea Cărtărescu îşi relansează ultimul roman, Solenoid, despre care s-a spus că ar fi vârful operei de până acum a autorului. Scriitorul spune însă că este unul dintre vârfuri:  „Sper că scrisul meu, ca orice masiv muntos, are mai multe vârfuri. Pentru mine e suficient să se spună că unul dintre ele e Solenoid. Cred foarte mult în această carte. […]  Mi-a dat încredere în mine şi cred că a dat încedere în mine  şi altora„.

Mircea Cărtărescu spune că Solenoid  „merge pe urmele Orbitorului fără să-i calce pe urme”. Orbitor e o carte orizontală, pe când Solenoid e o carte ca o săgeată, îndreptată spre ceruri, explică autorul.

Mircea Cărtărescu mărturiseşte că  Solenoid este cea mai umană carte a sa: Toate celelalte cărţi ale mele au avut o miză estetică.  Solenoid nu e numai o carte estetică, e o carte de maturitate, ea nu doreşte doar să provoace plăcere artistică, doreşte putin mai mult: să-l facă pe cititor conştient de situaţia sa în lume, de destinul său. E vorba de teme mai înalte şi mai dificl  de abordat decât de obicei”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.