Master Planul General de Transport, aprobat în iunie

Guvernul va aproba luna viitoare Master Planul General de Transport, care se va axa pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură rutieră, a declarat, vineri, Dan Costescu, ministrul Transporturilor, în cadrul unei conferințe organizate de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Master Planul General de Transport este prioritatea legislativă a mandatului meu ca ministru. Este un document început cu ceva vreme în urmă și care a încercat să compenseze acea lipsă de strategie și viziune pe care România a experimentat-o în ultima perioadă și cred eu că aceasta a fost una dintre cauzele stării infrastructurii în acest moment. Nu am știut în ce direcție să mergem. Nu am știut să fim consecvenți cu acele programe pe termen scurt care au fost elaborate la un moment dat și am schimbat mereu direcția confundând obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung”, a susținut Costescu.

El a arătat că problemele cele mai mari sunt în cazul infrastructurii rutiere, pe dezvoltarea căreia se va baza Master Planul.

„În luna în care intrăm suntem în măsură să aprobăm acest document și acesta va fi o garanție pentru dezvoltarea echilibrată a infrastructurii românești. Cea mai mare parte din acest Master Plan este dedicată infrastructurii rutiere și este normal, pentru că aici avem diferențele cele mai mari față de colegii noștri din Uniunea Europeană și din acest motiv ne vom concentra o mare parte din resursele alocate către acest sector”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, Master Planul își propune să statueze un venit constant de 2% din PIB pentru investiții în infrastructura de transport.

„Această limită nu a mai fost până acum solicitată. În momentul în care vom securiza această valoare prin lege vom fi siguri că acele proiecte analizate, prioritizate, care ne leagă la Europa și care ne ajută să ne dezvoltăm echilibrat, acele proiecte vor fi și ele la rândul lor securizate. 2% era un obiectiv pe care puteam să îl atingem destul de ușor, urmând ca apoi să adaptăm acea parte a Master Planului considerată varianta de bază”, a arătat Costescu.

Potrivit acestuia, până la orizontul 2020 există proiecte de 13,2 miliarde de euro, pentru care sumele sunt deja asigurate.

„Avem însă și un pachet doi, pentru că nu putem să mergem cu această viteză redusă. România are arierate mari și atunci a fost definit acest pachet doi de încă 8 miliarde de euro pe care avem capacitatea să le facem în cazul în care reușim să atragem și finanțarea. Pentru aceste proiecte s-a dorit activarea clauzei de reformă structurală, adică se solicită o derogare de la Comisia Europeană pentru a ne permite un 0,5% (din PIB — n.r.) suplimentar din deficitul bugetar de unde urma să finanțăm aceste proiecte”, a mai precizat șeful de la Transporturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.