Ungaria nu vrea să accepte migranții relocați de UE

Share:

Autoritățile de la Budapesta vor respinge solicitările altor state membre ale Uniunii Europene de relocare a migranților în Ungaria, a anunțat joi Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Budapesta va respinge cererile altor state membre UE de retrimitere a migranților în Ungaria. ”Nimeni nu poate fi relocat spre Ungaria, oamenii trebuie să fie trimiși în Grecia”, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al  în conferința sa de presă săptămânală.

State membre ale UE au indicat că intenționează să retrimită 52.000 migranți spre Ungaria, majoritatea dintre ei din Germania. ”Ungaria le-a transmis partenerilor săi că, dacă acești migranți au sosit în Europa prin Grecia, atunci ei trebuie să fie retrimiși în acea țară chiar dacă ei nu s-au înregistrat acolo”, a spus oficialul ungar.

Acesta a adăugat că se pune întrebarea cum UE a putut ajunge la un acord cu Turcia, considerată o țară terță sigură, dar nu și cu Grecia.

Peste un milion de migranți și solicitanți de azil au ajuns în UE în 2015, dar este de așteptat ca nu toți dintre ei să primească autorizația de a rămâne în Europa. Anul trecut, peste 330.000 de persoane au primit azil în Uniunea Europeană, însă multe cereri încă sunt în curs de procesare.

Alți 190.000 de oameni au sosit în Europa pe mare de la începutul acestui an. Fluxul de migranți s-a redus, totuși, în urma acordului dintre UE și Turcia încheiat în urmă cu două luni.

Semnat la Bruxelles în 18 martie și criticat de ONU și de organizații neguvernamentale, acordul dintre UE și Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. În schimb, UE s-a angajat ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.