Negocieri eșuate între ministrul Muncii și sindicatele din Educație

Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu cei de la Ministerul Muncii pentru o nouă rundă de negocieri. Creşterile salariale propuse angajaţilor din Educaţie nu îi mulţumesc pe sindicalişti, astfel că ei anunţă că protestul de miercuri, 1 iunie, „este foarte probabil să aibă loc”.

„Ministerul Muncii ne-a propus o varianta de 5% de la 1 august 2016, dar este incert al doilea procent, ce se intampla in 2017. Se pare ca Guvernul ar intentiona sa ne mai ofere 5% incepand cu 1 decembrie 2017. Vom transmite aceasta oferta colegilor din tara si vom lua o decizie. Dar asa cum stau lucrurile, este foarte probabil ca protestul de miercuri sa aiba loc. Este putin probabil sa se amane”, a declarat Simion Hăncescu, de la FSLI.

Sindicatele au propus reprezentanţilor Guvernului mai multe variante de creşteri salariale: 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 şi 5% de la 1 ianuarie 2017. „Niciuna dintre aceste variante nu sta in picioare”, a precizat Hăncescu.

Preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr, a adăugat că, de fapt, creşterile salariale propuse de Ministerul Muncii sunt nişte „corecturi”.

„Este un 5% facut pentru corecturi. Nu este o crestere salariala. La noi corecturi, dar la altii se pot realiza cresteri salariale. Greseala s-a facut mai demult, cand s-a stabilit ca Educatia va trebui sa mai stea la coada. Uneori sunt cresteri salariale de 7 lei, de 10 lei. Nu ne asteptam sa avem corecturi mai mari, dar decizia o au cei pe care ii reprezentam”, a spus Hadăr.

Sindicatele din învățământ au avut şi sâmbătă o nouă întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru a discuta pe marginea salarizării din sistemul educațional.

Profesorii ameninţă cu boicotarea Bacalaureatului

Sindicatele din Educatie sunt nemultumite de felul in care Guvernul trateaza negocierile pentru grila de salarizare si atentioneaza ca multi profesori vor refuza sa faca parte din comisiile de organizare a examenului de bacalaureat.

„Sunt deja semnale ca profesorii nu mai vor sa faca parte din comisii (de bacalaureat – n.red.). Sa stiti ca nu este nevoie decat de cateva sute. Doua, trei sute de profesori care sa spuna ca nu mai participa la bacalaureat si sa dea tot examenul peste cap. Nu asta vrem. Dar ni se pare ca acest Guvern ne ia in bascalie”, a declarat Simion Hanescu pentru News.ro.

Liderii sindicatelor din Educatie vor protesta miercuri, pe 1 iunie, alaturi de organizatii ale parintilor si ale elevilor, in speranta ca Guvernul, dar si partidele politice vor sustine profesorii in demersurile lor.

Presiunile sindicatelor vin in contextul in care, luni, incep inscrierile pentru examenul de bacalaureat. Absolventii de liceu se pot inscrie, incepand de luni si pana vineri, la prima sesiune a bacalaureatului 2016 care este programata sa inceapa pe 13 iunie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.