Bacteria rezistentă la antibiotice amenință omenirea

Autoritățile din domeniul sănătății din SUA își vor intensifica eforturile pentru a opri apariția unor tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele, după recenta descoperire a unui pacient infectat cu o bacterie mutantă, insensibilă chiar și la un antibiotic de ultimă instanță.

Centrul de control și prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a anunțat marți înființarea, din toamna anului 2016, a unei rețele de laboratoare regionale în fiecare stat din componența SUA și în șapte arii urbane și teritorii pentru a urmări rezistența microbiană în probe umane și a-i face față.

De asemenea, CDC va debloca noi resurse pentru a sprijini serviciile de sănătate ale SUA în efortul lor vizând limitarea focarelor de infecție rezistente la antibiotice și oprirea răspândirii acestor agenți patogeni, informează Agerpres.

Teama față de un scenariu catastrofal a crescut de la detectarea la o femeie de 49 de ani, care suferea de o infecție persistentă a tractului urinar, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtătoare a genei MCR-1. Această descoperire a fost subiectul unui articol publicat recent în revista medicală Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

CDC a precizat că a lucrat cu ministerul apărării, ai cărui virusologi au detectat bacteria, precum și cu autoritățile sanitare din statul Pennsylvania, unde a fost spitalizată pacienta, pentru „identificarea persoanelor care ar fi putut veni în contact cu ea, astfel încât să se ia măsurile necesare pentru evitarea contagiunii locale”.

Gena MRC-1 este temută deoarece face această bacterie rezistentă la colistină, un antibiotic datând din 1959 folosit ca tratament de ultimă instanță împotriva enterobacteriilor rezistente la carbapeneme (ERC). Aceasta este o altă clasă importantă de antibiotice utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene multi-rezistente.

Este pentru prima oară când a fost găsită în SUA gena MRC-1 la o bacterie care a infectat un om, dar acest fenomen fusese deja detectat în Europa și în China, la păsările de curte și la porci.

Însă bacteria E. coli care a infectat acest pacient, astăzi vindecat, a fost, din fericire, încă sensibilă la carbapeneme, a spus CDC.

Gena mutantă MCR-1, situată pe un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la o bacterie la alta, propagând răspândirea rezistenței la antibiotice la multe specii de bacterii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.