Scandal uriaș pe marginea terapiei care vindecă Hepatita C

Share:

Aproape patru mii de bolnavi au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon gratuit. Dintre cei care l-au terminat deja, aproape toţi au scăpat de virus, spun medicii. Peste o mie de dosare au fost însă respinse. Disperaţi, cei care nu se încadrează acum cer schimbarea criteriilor, ca să aibă şi ei şansa vindecării. Statul a alocat bani pentru cinci mii de pacienţi, până la toamnă.

Dumitru, un inginer de la o mină de uraniu din Suceava, a avut şansa să facă gratis noua terapie şi s-a vindecat. În urmă cu 6 ani, s-a chinuit degeaba cu interferonul greu de suportat. A scăpat de virus după ce a luat câteva pastile zilnic, timp de trei luni.

Peste cinci mii de bolnavi şi-au depus la CNAS dosarele pentru terapia gratuită. Doar 175 mai aşteaptă răspunsul. Peste o mie au fost respinşi.

Deja sunt tot mai puţini cei care se încadrează în criterii, spun medicii. De la stat, mai sunt fonduri pentru aproximativ o mie de pacienţi.

Dosare pentru terapia fără interferon

  • noiembrie 2015 – mai 2016
  • depuse – 5144
  • respinse – 1108
  • în aşteptare – 175 (sursa: CNAS)

Anul acesta, va fi reluată negocierea pentru ca şi alte categorii să poată primi noua terapie, în limita fondurilor aprobate, spun cei de la CNAS. Contractul expiră în toamnă. Statul îi va plăti producătorului tratamentul doar pentru cazurile vindecate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.