Crește costul orar al forței de muncă!

0

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o scădere de 2,87%, în primul trimestru față de trimestrul anterior, și o creștere de 9,73% față de aceeași perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, luni, Agerpres.

„În trimestrul I 2016, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 2,50% față de trimestrul precedent și o rată de creștere de 10,36% față de același trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (-2,87%, respectiv 9,73%)”, se arată în comunicat.

Față de trimestrul IV 2015, spune INS, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice. Astfel, cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,12%), intermedieri financiare și asigurări (-11,10%) și alte activități de servicii (-10,17%).

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în tranzacții imobiliare (5,84%), învățământ (4,71%) și hoteluri și restaurante (4,45%).

„În trimestrul I 2016, scăderea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,49%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,53%. Scăderile înregistrate de cele două componente — pentru indicii în formă brută (neajustată) — au fost de 2,86%, respectiv 2,90%”, se mai arată în comunicat.

În primele trei luni din acest an comparativ cu aceeași perioadă din 2015, pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învățământ (23,07%), sănătate și asistență socială (22,30%) și tranzacții imobiliare (19,12%). Creșterea cea mai mică a avut loc în activitatea producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,10%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.