Dragoș Ciprian Pahonțu readuce stabilitatea la Romsilva!

Share:

Dragoș Ciprian Pahonțu este noul director general al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Incertitudinea care lovise în plin Romsilva după plecarea ( forțată!) a lui Adam Crăciunescu din fruntea Regiei a luat sfârșit! Romsilva a demonstrat, încă o dată, că rămâne o Regie mult prea puternică pentru a fi îngenuncheată de jocuri și interese politice și financiare, fie ele orchestrate pe față sau din umbră de vremelnici miniștri. Asemeni predecesorului său, Adam Crăciunescu, Pahonțu este un profesionist veritabil, extrem de bine pregătit, intransigent, dar, mai ales, foarte respectat de miile de angajați ai Romsilva de la nivel național. După luni de instabilitate, șefii de Direcții Silvice din județe, miile de salariați, au, din nou,  la conducere un director general competent, un interlocutor real, care să le asculte și rezolve problemele și care să-i susțină în realizarea planurilor de management.

Reamintim că în procesul de selecție, Ciprian Pahonțu a obținut, de departe, cel mai mare punctaj, respectiv 78,91 puncte.

Mai mult, Dragoș Ciprian Pahonțu vine din sistem, acesta deținând timp de aproape patru ani (iunie 2012 — martie 2016) funcția de consilier al directorului general al RNP-Romsilva, după ce, anterior, în perioada martie 2010 — iunie 2012, a ocupat poziția de director al Direcției Fond Forestier și Amenajarea Pădurilor în cadrul Romsilva.

Acesta a mai fost timp timp de un an consilier al șefului Romsilva în perioada martie 2009 — martie 2010, iar din februarie 2007 și până în martie 2009, când regia se afla în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, a deținut funcția de director general în cadrul Direcției Generale Management Fond Forestier, Funciar și Cinegetic în cadrul acestui minister.

Dragoș Ciprian Pahonțu are în fața nu un mandat greu, ci unul infernal, plin de provocări. Va fi greu pentru un om cu coloană vertebrală, precum Pahonțu, care cunoaște extrem de bine problemele cu care se confruntă Romsilva, să colaboreze cu actuala conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, conducere care a declanșat în ultimele șapte luni un război necruțător la adresa fostului management și Consiliu de Administrație al RNP-Romsilva.

Cu legea în mână, cu respect față de profesia pe care o practică de zeci de ani, sunt convins că Pahonțu va reuși să-și impună punctul de vedere și să fie un director general care apără, înainte de toate, interesele RNP-Romsilva. Motoarele profitului trebuie să meargă, de asemenea, mai departe. În fața inerentelor presiuni venite din direcția Pașca Palmer-Erika Stanciu, Pahonțu trebuie să reziste. De altfel, de modul în care va gestiona relația cu vremelnica conducere a Ministerului Mediului ( a se citi a nu intra în jocurile sau a ceda presiunilor acestora! ) depinde viitorul său ca director general și după alegerile din toamnă. Doar dacă va rămâne ferm, iar toate deciziile sale se vor raporta, exclusiv, la lege, Pahonțu își va termina mandatul de patru ani.În caz contrar, mandatul domniei sale va fi extrem de scurt…

Ministrul Mediului trebuie să vadă, măcar în al doisprezecelea ceas, în Romsilva un partener real, mai ales că vorbim de interese comune. Protejarea pădurilor statului reprezintă uriașa miză a celor două entități. Nu există discuții în această direcție!

Mai mult, ministrul Mediului trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru schimbarea legislației și pentru a se evita scandalurile create artificial din trecut în care fostul director general, Adam Crăciunescu, era considerat vinovat de faptul că refuzase să încalce legea. Mă refer aici la celebra HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase!

Cu un cadru legislativ bine definit, la redactarea căreia profesioniștii din Romsilva trebuie să participe, cu susținerea fățișă sau măcar fără implicarea abuzivă a conducerii Ministerului Mediului în privința managementului Romsilva, mandatul lui Pahonțu va fi unul de succes. De altfel, este de menționat faptul că miile de angajați din Romsilva au răsuflat ușurați la aflarea veștii că Pahonțu a câștigat detașat concursul privind desemnarea noului director general.

Personal, declar închis/ă polemica/războiul cu doamna ministru Cristiana Pașca Palmer. Cât timp va respecta legea în privința Romsilva, cât timp abuzurile la adresa acestei Regii Naționale încetează, Palmer va avea în noi, jurnaliștii de bună credință, un partener real de dialog.

De altfel, doamna ministru știe foarte bine că premierul Cioloș a intervenit ferm când abuzurile la adresa Romsilva căpătaseră o amploare greu de tolerat. Doar, astfel, a fost posibil ca Pahonțu să fie ales director general.

Cu demiterea plutind deasupra capului (doamna ministru știe la ce ne referim! ), Cristian Pașca Palmer are în față două variante. Fie va încerca să forțeze, din nou, nota în privința Romsilva și atunci va pleca mult mai repede decât crede, fie va deveni, după șapte luni, nu numai un șef, dar mai ales un partener real al Romsilva. Pentru că, până la urmă, Romsilva și Ministerul Mediului trag la aceeași căruța. Căruța interesului național.

Cotidianul online „Cronica Română” îi urează mult succes noului director general al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu! Modul cum a fost primită desemnarea sa ca director general de către angajații Romsilva spune totul! Omul potrivit, la locul potrivit!

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.