Peste 60 de copii din Olt, infectați cu un enterovirus!

0

63 de infecţii cu un enterovirus au fost raportate, în primele zece zile ale lunii iunie, la copiii preşcolari din judeţul Olt, infecţiile ducând la apariţia aşa-numitei boli „Gură-Mână-Picior”.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au declarat că cele mai multe cazuri sunt în mediul urban, 40, în timp ce în mediul rural au fost înregistrate 23 de cazuri, copiii fiind izolaţi la domiciliu.

„Boala Gură-Mâna-Picior este o infecţie virală ce apare, în special, în colectivităţi de tip creşe, grădiniţe, cei mai afectaţi fiind preşcolarii (2-6 ani). Şi bebeluşii şi copiii mai mari pot face această infecţie, din cauza faptului că se transmite deosebit de uşor. Virusul implicat face parte din categoria enterovirusurilor şi se numeşte Coxsackie. Se transmite foarte uşor, fiind responsabil de adevărate epidemii, mai ales în creşe şi grădiniţe, fiind de departe cauza cea mai frecventă de ulceraţii la copii”, a declarat, pentru Mediafax, Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Boala debutează cu o stare generală alterată: indispoziţie, astenie, adinamie, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, în special pentru solide, febră, care precede cu 24-48 de ore apariţia erupţiei. Iniţial, apar nişte pete roşii în jurul gurii, dar şi în interiorul cavităţii bucale ( limba, gingii, faţă internă a obrajilor, palat – faringe) care se transformă în 24-48 de ore în mici vezicule. Sunt foarte dureroase, împiedică alimentaţia, iar în cazul în care aportul de lichide este deficitar se poate ajunge la deshidratare. Pe lângă leziunile bucale tipice sunt şi leziunile de la nivelul palmelor şi tălpilor, de unde şi denumirea bolii Mâna-Gură-Picior.

Calea de transmitere cea mai frecventă este cea oral-fecală, virusul fiind prin definiţie un enterovirus. De asemenea se transmite prin tuse, strănut, prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii, dar şi prin intermediul obiectelor contaminate sau materiilor fecale. Din acest motiv, spun reprezentanţii DSP, sunt foarte importante măsurile de igienă – spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă şi săpun, aerisirea încăperilor, evitarea spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele infectate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.