Silvicultorii, la ceas aniversar! Prioritățile noului director general al Romsilva,Ciprian Pahonțu!

Sute de silvicultori, de la Regia Națională a Pădurilor –Romsilva și ocoalele silvice private, s-au reunit, pentru prima dată împreună, la Complexul Gheile Grădiștei, pentru a sărbători Ziua Silvicultorului. Evenimentul a fost, cu atât mai deosebit, cu cât în urmă cu doar două zile, Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva îl desemnase pe noul director general al Regiei, Ciprian Dragoș Pahonțu!

Un profesionist de primă mână al silviculturii, Ciprian Pahonțu, mi-a produs o impresie deosebită. Un om citit, educat, cunoscător al tuturor problemelor cu care se confruntă Romsilva,  dar și cu un proiect de management pe cât de pliat pe realitățile silviculturii, pe atât de ambițios,Pahonțu este decis să îmbunătățească semnificativ imaginea RNP-Romsilva.

De altfel , noul director general a precizat că la semnarea mandatului a primit indicatori de performanță care se bazează pe patru obiective majore: îmbunătățirea competitivității pe termen lung a Regie, îmbunătățirea protecției mediului înconjurător,  contribuția pădurilor proprietate publică a statului la creșterea calității viețiii și nu în ultimul rând dezvoltarea comunicării intra și intersectoriale, o componentă foarte importantă pentru Regie la această oră.

„Acestea sunt obiectivele majore ele fiind  incluse în proiectul meu de măsuri, acțiuni și responsabilități clare. Pe de altă parte, la primirea mandatului, am primit un set de 27 de indicatori, printre care aș enumera lucrări de împăduriri, lucrări de îngrijire, protecția pădurilor. Vorbim de componente noi care se referă, în primul rând, la un alt tip de management al resursei umane în Romsilva, la creșterea semnificativă a rolului Romsilva în educația forestieră, și nu în ultimul rând la partea de comunicare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva cu populația și factorii interesați de situația pădurilor. Știți foarte bine că imaginea pădurii în general, a Romsilva în special, a avut un declin în ultimul an și jumătate și pe fondul unei sensibilități mai mari a populației României față de situația pădurilor”, a adăugat noul director general al Romsilva.

În altă ordine de idei, Ciprian Pahonțu a mai spus că Romsilva are „un corp de profesioniști desăvârșiți, cu toate că, bineînțeles, dacă tot vorbim de pădure, există și uscături. Sunt decis, însă, ca aceste uscături să fie eliminate cât mai repede din pădurea Romsilva”.

„Pentru îmbunătățirea imaginii Romsilva voi avea o întreagă componentă de strategie de comunicare și evident cu întărirea capacității umane pe partea de comunicare. Folosirea unor mijloace moderne de comunicare cum ar fi internetul, la care are acces foarte multă lume, este prioritară. Vom lucra mai mult la partea de educație forestieră care este o componentă aparte a părții de comunicare și care, sunt convins, își va aduce o contribuție semnificativă la schimbarea în timp a percepției românilor față de păduri și activitatea silvicultorilor”, a punctat Ciprian Pahonțu.

Subiectul extrem de delicat al pădurilor virgine reprezintă o altă prioritate a lui Pahonțu. În context, el a anunțat că pădurile virgine din România, care ocupă în jur de 200.000 – 300.000 de hectare, vor fi incluse într-un catalog național al pădurilor virgine, după ce vor fi verificate din punct de vedere al criteriilor și validate de specialiști.

„Există un ordin de ministru din anul 2012 care stabilește criterii și parametri tehnici pentru pădurile virgine, dar și un studiu din 2005 care va fi luat în calcul în acest sens, iar împreună cu Garda Forestieră vom valida aceste suprafețe despre care se presupune că îndeplinesc criteriile pădurilor virgine. Acțiunea se va finaliza ulterior într-un catalog al pădurilor virgine. Este strict o verificare tehnică în teren de către specialiștii Romsilva și cu specialiștii autorității. Totodată, în afară de acest catalog, vom opera în amenajamentele silvice categoria funcțională adecvată. De exemplu, în termen strict tehnic, dacă încadrăm în categoria T1, înseamnă non-intervenție totală în aceste suprafețe”, a precizat Ciprian Pahonțu.

Potrivit sursei citate, în România se estimează că sunt în jur de 200.000 — 300.000 de hectare cu păduri virgine, însă trebuie verificate prin prisma indicatorilor stabiliți de autoritate.

„Se va merge practic în fiecare zonă care există pe această listă prezumtivă și se vor verifica criteriile. Avem păduri virgine în toată țara, dar cu preponderență în zona de sud-vest, în Caraș-Severin, Mehedinți, dar și în Muntenia, zone în care nu a existat accesibilitate. Deocamdată, nu avem estimarea privind câte suprafețe sunt în sectorul de stat sau în cel privat, dar autoritatea va trebui să gândească măsuri de compensare pentru proprietarii privați care se găsesc pe aceste suprafețe”, a completat Pahonțu.

Nu în ultimul rând, noul director general al Romsilva a precizat că, în cursul acestei săptămâni, împreună cu cei din Consiliul de Administrație, vor fi prezentați detaliat, în cadrul unei conferințe de presă, toți indicatorii de performanță. Mai mult, a spus Pahonțu, toți acești indicatori vor fi făcuți public și vor fi afișați pe site-ul Romsilva.

Pahonțu a mai menționat că în proiectul său de management se vor regăsi și elemente din proiectul predecesorului său, Adam Crăciunescu, în contextul în care cel puțin partea tehnică proiectele sunt asemănătoare în ceea ce privește managementul silvic și anume respectarea amenajamentelor silvice.

Adam Crăciunescu, despre provocările mandatului lui Pahonțu

La rândul său, fostul director general al Regiei, Adam Crăciunescu, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Ciprian Dragoș Pahonțu, fiind convins că acesta va reuși să atingă toți indicatorii propuși.

„S-a parcurs, în perioada guvernului Ponta, în ultimii doi ani, o etapă importantă, în sensul în care premierul Ponta nu a mai permis imixtiunea politică în administrația silvică, practic directorul general nu a mai fost la bagheta parlamentarilor.Există astăzi foarte mulți directori de Direcții Silvice detașați de influența politică care își pot face treaba. Sunt convins că noul director general, un profesionist sută la sută, un om cu coloană vertebrală, fin cunoscător al problemelor silviculturii, va continua acest tip de administrație silvică, imună la presiunile politice.

Din păcate, atâta timp cât autoritatea publică centrală dă credit doar ONG-urile și nu dă credit corpului silvic din administrația silvică fie ea de stat, Romsilva, sau privată, nu vom asista la schimbări semnificative. În primul rând, autoritatea trebuie să elaboreze și armonizeze legislația de care are nevoie administrația silvică. Asta este prioritatea zero!

Autoritatea nu a făcut nimic în acest sens, rezumându-se la niște ordine de ministru prin care s-a amestecat în administrarea pădurilor statului și ale privaților. Acesta este punctul cheie al problemei!”, a avertizat Crăciunescu.

Stabilitatea revine la Romsilva!

Pe de altă parte, toți cei prezenți au răsuflat, cum se spune, ușurați, după desemnarea lui Ciprian Pahonțu în fruntea Romsilva. Șefii de Direcții Silvice au astăzi, după luni de incertitudine, în fruntea Regiei un șef pe cât de sever, pe atât de bine pregătit, care știe să le impună noi standarde de performanță.

Directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Ciomag, ca și alți șefi de Direcții Silvice, au avut numai cuvinte de laudă la adresa noului director general al Romsilva.

Concluzia este simplă: oricât de sever ar fi un director general, cât timp este un profesionist, un bun manager, un om corect, integru, toți indicatorii de performanță impuși Direcțiilor Silvice pot fi atinși și depășiți. Important este, ca la București, la conducerea Romsilva, să fie oameni care cunosc problemele cu care se confruntă Romsilva, care au soluții pentru rezolvarea acestora, care apără corpul silvic și care înțeleg, foarte bine, noțiunea de echipă. Cine greșește trebuie să plătească, însă cine merită trebuie sprijinit! Mai ales în fața unor imixtiuni la nivel politic! Acesta este, până, la urmă, rețeta de succes a unui management performant la Romsilva!

Ciprian Pahonțu a readus stabilitatea la Romsilva. Trebuie să fie, însă, foarte atent, la poziția duplicitară a conducerii Ministerului Mediului, mă refer aici la tandemul Cristiana Pașca Palmer-Erika Stanciu, care nu va ezita să-i pună, cum se spune, bețe în roate. Echidistanța față de iminente influențe politice reprezintă o altă prioritate a mandatului lui Pahonțu. Mai mult, în fața lui Pahonțu se află un mandat cu foarte, foarte multe capcane. Sunt convins, însă, văzându-l pe Pahonțu că va reuși!

Mesajul lui Pahonțu de Ziua Silvicultorului

În final, vă prezentăm mesajul prezentat de noul director general al RNP-Romsilva, Ciprian Pahonțu, cu prilejul ediției a XXVI-a a Zilei Silvicultorului.

Onoraţi membri ai Prezidiului,

Distinşi invitaţi,

Onorat auditoriu,

Doamnelor şi Domnilor,

Ediţia din acest an a „ZILEI SILVICULTORULUI”, a XXVI – a, deşi nu este una jubiliară, are totuşi, o trăsătură, cu totul aparte.

 Este pregătită, organizată şi desfăşurată, din toate punctele de vedere, în comun, de către administratorul fondului forestier proprietate publică a statului – Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi administratorii pădurilor private, reprezentaţi prin Asociaţia Administratorilor de Păduri din România.

Cred cu toată tăria, că această ediţie este şi va trebui să rămână, împreună cu ediţiile următoare, sub semnul refacerii Unităţii Corpului Silvic din România, în pofida tuturor aspectelor de ordin obiectiv, legal sau a celor de ordin subiectiv, care ne-au separat.

  Din această perspectivă, ne dorim ca, în perioada următoare cu sprijinul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, să punem umărul în definitivarea unor  documente programatice absolut necesare evoluției sectorului silvic, cum ar fi: Strategia Națională Forestieră, Programul Național de Împădurire, dar și a legislației subsecvente Codului Silvic.  

Doamnelor şi domnilor

Chiar dacă este o zi de sărbătoare a Corpului Silvic, de bilanţ al realizărilor, aşa cum s-a încetăţenit la ediţiile precedente, din mai multe motive, inclusiv al celui că am fost investit de către Consiliul de Administraţie, în funcţia de director general al RNP – ROMSILVA, în urmă cu doar două zile, nu mi-am propus ca astăzi să dăm curs unui asemenea demeres.

Consider însă, că nici nu pot să mă prezint astăzi, în faţa Dumneavoastră, fără a vă prezenta, chiar şi succint, câteva din obiectivele şi preocupările mele prioritare, pentru perioada următoare şi care, se vor regăsi, în mod firesc, în componenta de management a subsemnatului, la planul de administrare a Consiliului de Administraţie, conform prevederilor Legii nr. 111/2016, pentru aprobarea OUG nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, după cum urmează:

 Viziune:

    Gestionând responsabil pădurile în bioeconomie – pentru oameni, climă și natură.

Bioeconomia este considerată noul val al economiei. Este vorba despre producerea, procesarea, consumul și reciclarea resurselor naturale regenerabile și a serviciilor bazate pe ele. Bioeconomia promovează schimbarea sistematică de la utilizarea resurselor neregenerabile la cele regenerabile. Bioeconomia utilizează tehnologii curate, ne face mai puțin dependenți de combustibilii fosili, menține serviciile ecosistemice, promovează dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă. Bioeconomia este un mijloc foarte important în combaterea schimbărilor climatice, în creșterea competiției pentru resurse naturale și în dezvoltarea regională. Strategia Uniunii Europene “Inovând pentru o dezvoltare durabilă: o bioeconomie pentru Europa” propune o abordare cuprinzătoare către provocările ecologice, de mediu, energetice, de asigurare a hranei și de gestionare a resurselor naturale cu care Europa și întreaga lume se confruntă. Bioeconomia este despre creștere și locuri de muncă, dar în aceeași măsură este despre folosirea inteligentă a resurselor regenerabile cum ar fi biomasa furnizată de pădurile Europei.

Creșterea consumului de lemn în contextul creșterii utilizării resurselor regenerabile este un stimulent important pentru creșterea productivității pădurilor prin practici manageriale avansate.O țintă importantă este mobilizarea unor cantități sporite de lemn pe piață cu asigurarea unei biodiversități adecvate și cu furnizarea bunurilor publice către populație.

Pădurile joacă un rol important în contextul schimbărilor climatice, atât prin  sechestrarea carbonului cât și prin producția de biomasă contributor important la balanța energiilor regenerabile.

Societatea solicită din ce în ce mai multe de la păduri, din punct de vedere social și cultural: atractive pentru populația urbană sau spațiu de desfășurare a activităților pentru populația rurală, pădurile permit desfășurarea activităților recreative sau benefice pentru sănătate și reprezintă un patrimoniu cultural important.

Având în vedere documentele programatice amintite, am propus circumscrierea țintelor Romsilva în patru obiective majore:

  • Îmbunătățirea competitivității pe termen lung
  • Îmbunătățirea și protecția mediului înconjurător
  • Contribuția la calitatea vieții
  • Dezvoltarea comunicării și coordonării pentru a spori coerența și cooperarea intra și intersectorială.

Gestionarea durabilă a pădurilor presupune promovarea unei silviculturi sustenabile care să permită satisfacerea cerințelor ecologice, economice, sociale, culturale și spirituale ale generațiilor prezente și viitoare. Dacă în trecut pădurile erau privite doar ca principală resursă de lemn, nevoile societății moderne, care solicită din ce în ce mai multe beneficii de pe urma pădurii,  impune o abordare complexă în care pe lângă funcția economică o pondere în creștere o au funcțiile protective, climatice, sociale și de recrere. Gestionarea acestui echilibru va fi abordat prin prisma recomandărilor Comisiei Economice a Națiunilor pentru Europa (UNECE-departamentul păduri și lemn-Planul de Acțiune Rovaniemi) și a rezoluțiilor Forest Europe.

“Pădurile administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva în economia verde” este programul pe care-l propun și care va avea ca obiectiv balansarea funcțiilor pădurii și promovarea multifuncționalității acesteia.

Principalele direcții propuse:

  • Producția și consumul durabil al produselor forestiere.
  • Creșterea semnificativă a rolului pădurilor în schimbările climatice.
  • Integrarea pădurilor în conceptul general de utilizare a terenurilor.
  • Dezvoltarea educației forestiere și crearea de locuri de muncă pentru tineri.
  • Încurajarea produselor inovatoare din lemn și a pieței asociate.
  • Locuri de muncă verzi în sectorul forestier.
  • Încurajarea dezvoltării locale și a menținerii tradițiilor forestiere.
  • Investiții în sectorul forestier pentru un viitor adaptabil.
  • Romsilva – platformă pentru dezvoltarea politicilor, dialogului și cooperării în domeniul forestier.
  • Adoptarea unei abordări inter-sectoriale în rezolvarea problemelor legate de tăierii legale și de fenomenul de degradare a pădurilor.
  • Monitorizare și adaptabilitate în echilibrarea funcțiilor pădurii.

Doamnelor şi Domnilor,

Onorat auditoriu,

În încheierea alocuţiunii mele, dedicată „ZILEI SILVICULTORULUI”, ediţia 2016, doresc să reînoiesc mesajul şi hotărârea mea, ca, atât cât îmi vor permite atribuţiile şi competenţele, să militez fără rezerve, pentru refacerea şi consolidarea unităţii Corpului Silvic, mizând în acest sens şi pe sprijinul şi înţelegerea colegilor noştri de la ocoalele silvice de regim, şi desigur,pe sprijinul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, fără de care, un asemenea deziderat nu poate fi realizat, pe un fundament, pe cât de legal, pe atât de realist.

 Doresc, de asemenea, să îi asigur pe toţi silvicultorii de întreaga mea disponibilitate, pentru soluţionarea, în condiţiile legii, a tuturor problemelor cu care se confruntă, iar în acest sens precizez că voi manifesta o receptivitate maximă.

 Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc, încă o dată, tuturor celor care au dat curs invitaţiei noastre comune şi să îi asigur de întreaga noastră disponibilitate, pentru găsirea celor mai bune soluţii care privesc gestionarea durabilă a fondului forestier al României.

  La mulți ani tuturor silvicultorilor din România!”.

 Sunt convins că Ciprian Pahonțu va avea un mandat de succes. Sunt convins că va reuși să câștige pariul recredibilizării Romsilva. Sunt convins că va reuși să-și impună punctul de vedere, prioritățile, proiectele, prin mesaje clare date șefilor de Direcții Silvice, Ministerului Mediului, dar și factorului politic. Sunt convins că va merge, pe toată perioada mandatului său, cu legea în mână, că nu va ceda presiunilor politice. De altfel, aceasta este și unica rețeta a menținerii în funcție până la finalul celor patru ani de mandat!

Iulian Badea

craciunescu

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.