Amplă anchetă după masacrul care a îndoliat SUA!

0

Nu există dovezi că atacatorul din Orlando avea legături directe cu gruparea teroristă Stat Islamic. Anunţul a fost făcut chiar de presedintele american Barack Obama. Masacrul în care au pierit 49 de oameni, este, însă, tratat în continuare ca un act de terorism de către autorităţi. Potrivit directorului FBI, cel mai probabil, criminalul s-a radicalizat singur, cu ajutorul informaţiilor găsite pe internet.

În acest moment nu există dovezi clare că el (n.r. Omar Mateen) a acţionat după instrucţiuni din exterior. Se pare pare că, în ultimul moment,  şi-a declarat loialitatea faţă de organizaţia Stat Islamic, dar nu există dovezi că ar fi fost dirijat de această organizaţie. De asemenea, în acest moment nu există dovezi că ar fi făcut parte dintr-un plan mai mare, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.

Atacatorul, Omar Mateen, de 29 de ani, era cetăţean american, născut la New York din părinţi afgani. Fosta lui soţie a povestit că, înainte de căsătorie, era un bărbat încântător, dar la scurt timp după nuntă s-a schimbat radical şi o agresa. Iar tatăl îşi aminteşte că tânărul era enervat de homosexuali. Mateen a fost angajatul unei agenţii private de securitate şi era obligat să poarte arma în timpul serviciului. FBI-ul l-a anchetat de doua ori, în 2013 şi 2014, din cauza unor suspiciuni că ar fi avut simpatii islamiste. Dar a fost lăsat liber, fără antecedente judiciare, pentru că nu s-a stabilit că ar fi avut vreo legătură cu jihadiştii. Totuşi, el a călătorit de două ori în Arabia Saudită, în 2011 şi 2012.

Acum, organizaţia Stat Islamic a revendicat de două ori atacul din Orlando, la început prin propria agenţie de presă, apoi la postul său de radio.

Allah l-a ajutat pe fratele nostru Omar Mateen, unul dintre soldaţii califatului din Statele Unite, sa acţioneze acolo unde a reuşit, într-un grup de cruciaţi, la un club de noapte al adepţilor lui Lot din Orlando, Florida (înregistrare Radio Albayan)

Între timp, supravieţuitorii masacrului povestesc momentele de groază, pe care nu şi le pot şterge din minte. Printre cei prinşi în clubul groazei a fost şi tânărul Eddie Justice. El a avut timp să schimbe câteva sms-uri cu mama lui. I-a scris că atacatorul se apropie: „Vine, o să mor”. Eddie a fost unul dintre cei ucişi de gloanţe.

Peste 300 de oameni erau în clubul din Orlando, în momentul în care Omar Mateen a deschis focul cu o armă de asalt. Chiar în timpul atacului, bărbatul a sunat la numărul de urgenţă 911, ca să-şi declare loialitatea faţă de gruparea jihadistă Stat Islamic. Autorităţile tratează masacrul ca pe un act terorist. Au indicii că Omar Mateen s-a radicalizat din cauza informaţiilor găsite pe internet, dar nu sunt convinse că atacul fost coordonat din afara ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.