Circul Globus, obligat să plătească aproape un milion de lei!

0

Circ & Variete Globus trebuie să plătească UCMR-ADA aproape 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ în perioada mai 2004 – septembrie 2007.

„După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză titularilor de drepturi de autor reprezentați de către UCMR-ADA în dosarul cu nr. 15.276/3/2007, decizie pronunțată vineri, 10 iunie 2016. Circ & Variete Globus a fost obligat la plata sumei de 994.153 lei, reprezentând drepturi patrimoniale ale autorilor de opere muzicale ce au fost comunicate public în cadrul spectacolelor de circ organizate de Circ & Variete Globus, în perioada mai 2004 — septembrie 2007”, se arată într-un comunicat al UCMR-ADA transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act și un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artiști, iar publicul este prezent la locul de proveniență al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol.

În noiembrie 2011, Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotărât ca în acest caz există un drept și act de comunicare publică în forma sa tradițională. S-a stabilit astfel că Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 nu este exhaustivă și reglementează doar o parte a dreptului de comunicare publică, informează UCMR-ADA.

„Finalizarea acestui litigiu pune capăt controversei și recunoaște existența și gestionarea colectivă obligatorie a drepturilor de autor de comunicare publică a operelor muzicale în spectacole și concerte cu interpreți, cum este și cazul muzicii comunicate public în spectacolele de circ”, se precizează în comunicat.

În replică, Viorel Coman, managerul Circ & Variete Globus, a declarat, miercuri, că această situație este „una dintre ‘moștenirile’ preluate” de la vechea conducere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.