Expoziție impresionantă de ii, la Muzeul din Satu Mare

0

O excepțională expoziție de ii din toate zonele României, care au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, a fost deschisă miercuri la Muzeul Județean Satu Mare, prilej cu care a avut loc și o paradă a costumelor etno.

Expoziția „Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” cuprinde 65 de piese ce au fost donate Muzeului de Etnografie al Transilvaniei din Cluj — Napoca.

„Costumele, iile, cămășile sunt dintr-o colecție specială. Ele au fost donate în 1934 Muzeului Transilvaniei din Cluj, de către două ilustre reprezentante ale vieții politice și sociale din România, este vorba despre sora lui Ion I. C. Brătianu, Sabina Cantacuzino, și soția lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu. Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradițiilor. După cum bine știm, și reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova și pentru frumusețea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament și o eleganță extraordinară, o cromatică armonioasă și cred că multe doamne care vor trece pragul expoziției noastre se vor inspira și vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme. Aici este întreaga Românie, costumele sunt unul mai frumos decât celălalt”, a declarat directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.