Proiect privind desecretizarea dosarelor fostei Securități comuniste

Deputatul PNL, Dan Cristian Popescu, a depus la Parlamentul Romȃniei un proiect de lege referitor la deconspirarea activității întregului personal al Securității (ofițeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, informează stiripesurse.ro.

„Concret, iniṭiativa mea reglementează desecretizarea dosarelor fostei Securități comuniste din România aflate în prezent în arhivele SRI, SIE și Ministerului Apărării Naționale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitații (CNSAS).

Până în prezent, au fost predate CNSAS o mare parte din dosarele de colaboratori și informatori ale fostei Securități comuniste, rămânând totuṣi în arhivele SRI și SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul acestei instituții. Consider că după 26 de ani de la schimbare regimului comunist nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menținerea lor în situația actuală se crează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate încă pot influența viața social-economica și politică a țării. Acest scenariu a fost intens vehiculat ȋn mass-media ṣi societatea civilă ṣi cred că a venit momentul să punem capăt tuturor speculaṭiilor. Deṣi legea nu are un caracter punitiv, dacă se va dovedi că există ȋntr-adevăr factori de decizie ȋn Romȃnia care au făcut parte din aparatul fostei Securităṭi, ei vor fi nevoiṭi să se retragă din viaṭa publică, la presiunea opiniei publice. Iar acest lucru nu poate fi decȃt benefic societăṭii, ȋn ansamblul său.

Ȋn expunerea de motive, am dat ca exemplu pozitiv ȋn acest sens, fosta RDG care a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, președintele comisiei Joachim Gauck ajungând apoi președintele Germaniei.

De asemenea, sunt sigur că publicarea acestor liste ar avea un impact pozitiv asupra imaginii României ȋn rȃndul partenerilor noṣtri internaṭionali din NATO și UE, state cu tradiții democratice”, se arată într-un comunicat de presă semnat de deputatul PNL, Dan Cristian Popescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.