Tamara Buciuceanu, premiu pentru întreaga carieră

0

Tamara Buciuceanu-Botez – una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România – va fi celebrată la Sibiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania (22 – 26 iunie), pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul și teatrul românesc, informează un comunicat al organizatorilor transmis vineri AGERPRES.

Actrița, în vârstă de 86 de ani, va primi un Premiu de excelență pentru întreaga activitate artistică, la cea de-a zecea ediție TIFF Sibiu sâmbătă, de la ora 22,00, în Piața Mare din localitate, când va fi proiectat și unul dintre filmele care i-au marcat cariera — „Cuibul de viespi” (1986), de Horea Popescu.

Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producții cinematografice. Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, și-a început studiile de actorie la Iași și le-a absolvit la București, la Institutul de Teatru, în 1952. În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei românești”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme și spectacole remarcabile și a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria „Liceenii”. A apărut în filme ca „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbește-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), „Cuibul de viespi” (1987) sau recentele „Nuntă Mută” (2008) și „Toată lumea din familia noastră” (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală — Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița. Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.