Cât costă lucrările la Magistrala 6 de metrou!

0

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va asigura legătura cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni, ar putea începe în 2017, investiția urmând să ajungă la aproape 5,9 miliarde de lei (TVA inclus).

Potrivit unui comunicat al Metrorex, remis vineri AGERPRES, proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București — Ilfov (PMUD) 2016 — 2030, în acest moment documentația proiectului aflându-se pe circuitul procedurii de aprobare prin Hotărâre de Guvern.

„Metrorex informează publicul călător asupra stadiului investiției prioritare ‘Magistrala 6 de metrou — legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă — Otopeni’. Demararea etapei de execuției a Magistralei 6 de metrou este estimată pentru anul 2017. Având în vedere că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București — Ilfov reprezintă un document de referință pentru prioritizarea investițiilor din Programul Operațional Infrastructura Mare 2016 — 2030, prioritizare ce are ca și element esențial gradul de maturitate al proiectelor, Magistrala 6 de metrou este unul dintre cele mai avansate proiecte din punct de vedere al pregătirii documentației necesare acestei etape”, afirmă Metrorex, în comunicat.

Acțiunile cuprinse în calendarul elaborat de Metrorex pentru anul 2016 sunt: aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico — economici ai proiectului, aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București — Ilfov, demararea și depunerea aplicației pentru finanțarea din fonduri externe nerambursabile și demararea acțiunilor specifice etapei de licitație pentru lucrările de structură.

Oportunitatea realizării investiției a fost stabilită în conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public al orașului, propuse și justificate în „Strategia globală pentru dezvoltarea și modernizarea transportului cu metroul în București 2008 — 2030”.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 kilometri și va cuprinde 12 noi stații, cu următoarele denumiri: Stația 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea și implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010) între Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Japoneză de Cooperare Internationala (JICA), în valoare de 41,870 miliarde de yeni. Valoarea împrumutului asigură finanțarea serviciilor de consultanță, proiectare, supervizare lucrări și parțial valoarea lucrărilor pentru execuția structurii de rezistență (33%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.