Phenianul va lansa o nouă rachetă balistică. Japonia, în alertă!

Share:

Armata Japoniei este în alertă pentru o posibilă lansare a unei rachete balistice de către Coreea de Nord, a declarat marți o sursă guvernamentală, media relatând că Marina japoneză și sistemul de baterii anti-rachetă Patriot au primit ordin să doboare orice proiectil care s-ar îndrepta înspre teritoriul țării, relatează Reuters.

Coreea de Nord pare să fi mutat o rachetă cu rază medie de acțiune pe coasta sa de est, însă nu există semnale privind o lansare iminentă, a relatat agenția sud-coreeană de știri Yonhap, citând o sursă guvernamentală neprecizată.

Un oficial al Ministerului Apărării sud-coreean a spus că nu poate confirma informațiile transmise de Yonhap, dar că armata urmărește îndeaproape activitățile Coreii de Nord privind rachetele, potrivit Agerpres.

Tensiunile în regiune s-au amplificat după ce Coreea de Nord a desfășurat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, urmat de lansarea unui satelit și de testarea a diferite rachete, una chiar în luna mai.

Japonia și-a pus forțele anti-balistice în alertă de mai multe ori în acest an după ce a detectat semnale ale unor posibile lansări de rachete.

Sursa din cadrul guvernului japonez a spus că există semnale că Phenianului s-ar pregăti pentru lansarea unei rachete cu rază medie Musudan, același tip de rachetă pe care a încercat să o lanseze în mai, când armata a fost plasată în stare de alertă.

Lansarea din mai, care a avut loc la o zi după ce Japonia și-a pus armata în alertă, a eșuat. Coreea de Nord a încercat fără succes să testeze racheta Musudan de trei ori în aprilie, potrivit unor oficiali americani și sud-coreeni.

Coreea de Nord a eșuat în toate cele patru încercări ale sale de a lansa racheta Musudan, care teoretic are o rază de acțiune care poate cuprinde orice parte din Japonia și teritoriul american Guam.

Phenianul ar avea până la 30 de rachete Musudan, conform presei sud-coreene. Potrivit unor oficiali, primele au fost desfășurate în jurul anului 2007, însă Coreea de Nord nu a încercat să le testeze decât începând cu acest an.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în martie sancțiuni mai dure împotriva Coreii de Nord din cauza dezvoltării programului său de arme nucleare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.