Pensiile speciale amenință sistemul public de pensii!

Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, a atras atenția miercuri că pensiile speciale erodează sistemul public de pensii întrucât ele nu se bazează pe principiul contributivității și a transmis, „cu tot respectul” pentru instituția Parlamentului, să nu se „sară pârleazul” cu măsuri pentru care nu sunt resurse bugetare.

„Pensiile speciale erodează practic sistemul public de pensii. Sunt făcute pe un regim non-contributiv, ceea ce înseamnă că noi toți ceilalți cotizăm bani pentru ca aceste pensii să poată fi plătite. (…) Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari și celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce încerc eu să transmit către spațiul public și în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca, într-un an electoral, să nu sărim pârleazul cu măsuri care nu sunt sustenabile”, a spus ministrul Dragoş Pîslaru, citat de Agerpres.

Pîslaru a calificat drept „incredibil” faptul că pe final de mandat au fost readuse în discuție subiecte legate de indemnizații și alte drepturi sociale.

„Mi se pare incredibil că, în al patrulea an de mandat, brusc, ne-am adus aminte de toate măsurile astea: de alocații, indemnizații, protecție, drepturi sociale. Nu este posibil așa ceva. Cu tot respectul instituțional pe care îl voi avea de fiecare dată față de instituția Parlamentului, există niște limite, pentru că aceste limite înseamnă de fapt că se va afecta practic nivelul și standardele de viață ale cetățenilor, în momentul în care bugetul crapă pentru că ai adoptat niște lucruri fără să te gândești la resurse”, a adăugat ministrul.

El a cerut, în context, primarilor să iasă public și să afirme că nu au nevoie de pensii speciale.

 „Ceea ce s-a întâmplat recent — în ciuda discuțiilor de constituționalitate, în ciuda faptului că nu este indicată o resursă bugetară, în ciuda faptului că se amenință stabilitatea bugetară — aș vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcție în trecut, cât și cei care sunt în funcție acum vor fi solidari cu acest concept de stabilitate și mă aștept (…) din partea lor să iasă public (…) și să afirme că nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Senatul României a votat marţi proiectul de lege prin care se acordă pensii speciale primarilor, după ce legea în forma ei iniţială fusese declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Senatorii din Comisia pentru constituţionalitate au adus o serie de amendamente, aprobate în plen, pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii.

Potrivit legii adoptate de Senat, aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Această lege va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Legea, în forma ei iniţială, a fost atacată la Curtea Constituţională, care a declarat-o neconstituţională: „Admite obiecția de neconstituționalitate formulată și constată că dispozițiile Legii pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.