Trump, atac virulent la adresa lui Clinton

0

Candidatul republican prezumtiv pentru Casa Albă, Donald Trump, a lansat miercuri un atac virulent împotriva rivalei sale, democrata Hillary Clinton, acuzând-o de corupție și incompetență periculoasă, și numind-o „o mincinoasă de clasă mondială”, într-un discurs menit să dea un nou impuls campaniei sale, transmite Reuters.

În discursul rostit la New York — și pe care echipa de campanie a dnei Clinton l-a calificat drept „țicnit” și „ipocrit”—, magnatul a acuzat-o pe fosta primă-doamnă că este parte a establishment-ului politic care i-a înșelat pe muncitorii americani prin acorduri comerciale defavorabile și a pus în pericol securitatea națională.

Ambii candidați încearcă să compenseze ratele ridicate de impopularitate pe care le au în rândul alegătorilor, descriindu-se reciproc drept personaje negative, care pun interesele personale deasupra celor ale americanilor de rând.

Însă, după cum notează Reuters, chiar și după standardele competițiilor prezidențiale moderne, lupta între Hillary Clinton, fost secretar de stat și senator în Congresul SUA, și miliardarul controversat Donald Trump iese în evidență printr-o retorică neobișnuit de acidă.

„E posibil ca Hillary Clinton să fie cea mai coruptă persoană care a încercat vreodată să devină președinte al Statelor Unite”, a declarat Trump, în fața unui mic grup de suporteri în hotelul său din Manhattan, acuzându-și rivala că a condus Departamentul de Stat „ca pe propriul fond de investiții”.

Spre deosebire de multe dintre discursurile sale din timpul campaniei pentru alegerile primare republicane, Trump a citit declarațiile de miercuri de pe un teleprompter, o decizie luată după ce mai mulți responsabili din partid i-au cerut să adopte un ton mai „prezidențial”.

Cu toate acestea, Donald Trump nu și-a ponderat atacurile, susținând că Hillary Clinton este „o mincinoasă de clasă mondială”, care „a perfecționat politica profitului personal și a furtului”.

În discursul său, Trump a repetat acuzațiile potrivit cărora deciziile dnei Clinton au fost influențate, în perioada în care a condus Departamentul de Stat, de donațiile primite de Fundația Clinton și de asociații caritabile. El a atacat Fundația Clinton pentru că a acceptat milioane de dolari de la Arabia Saudită și alte state criticate de SUA pentru că nu protejează drepturile femeilor și ale minorităților sexuale.

„Singurul lucru pe care Donald Trump l-a oferit astăzi au fost și mai multe minciuni ipocrite și teorii țicnite ale conspirației”, a reacționat purtătorul de cuvânt al democratei, Glen Caplin.

„Fundația Clinton ajută oameni săraci din întreaga lume să aibă acces la medicamente anti-SIDA care le salvează viețile”, a replicat și dna Clinton, într-un miting de campanie în Raleigh, North Carolina.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.