Rezultate parțiale referendum: Marea Britanie va părăsi UE!

Share:

Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,5% după numărarea voturilor în circa jumătate din circumscripții la referendumul istoric care a avut loc joi, relatează Sky News.

Astfel, pentru Brexit au votat 7.987.537 de britanici, după numărarea voturilor în 194 din totalul de 382 de circumscripții.

Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,5% din voturi (7.511.196 de alegători).

Prezența la vot a fost de 71,3%, conform datelor oficiale citate de Sky News.

Taberele rămânerii și ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană erau aproape la egalitatea în cursul nopții de joi spre vineri, însă mult mai favorabile pentru Brexit decât a fost prevăzut, potrivit primelor rezultate ale acestui referendum crucial pentru viitorul țării și al Europei, scrie AFP.

Sondaje, politicieni și piețe financiare arătau în primele ore după încheierea votului o victorie a rămânerii Marii Britanii în UE, dar rezultatele net favorabile Brexitului în orașul Sunderland au risipit acest entuziasm.

Lira sterlină, după un vârf de 1,50 dolari după șase luni, a scăzut imediat la 1,45 dolari după anunțul rezultatelor care așează aproape la egalitate taberele „in” și „out”, cu un ușor avans pentru ieșirea din UE.

La Sunderland, oraș din nordul Angliei, „out” a câștigat cu 61,34% împotriva 38,66%, un rezultat mult mai favorabil taberei Brexit (British Exit) decât era așteptat.

La Newcastle, primul mare oraș care a anunțat rezultatele, „in” a învins la limită, cu 50,7% din voturi.

„Ar putea fi o problemă reală pentru tabăra ‘Remain’. Contau pe un rezultat de 59% la 41%”, în acest oraș, a comentat în fața jurnaliștilor profesorul Simon Hix de la London School of Economics.

Ca și piețele, casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse adversarilor Brexitului la ora închiderii secțiilor de vot, joi, 21.00 GMT, și-au revăzut cotele în scădere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.