Taberele pro și anti-UE, umăr la umăr în Marea Britanie!

Cele două tabere care s-au confruntat la referendumul de joi din Marea Britanie privind ieșirea sau rămânerea în UE sunt la egalitate – 50%-50% – după numărarea voturilor în circa o treime din circumscripții, relatează Sky News.

Astfel, pentru rămânerea în UE au votat 4.627.192 de britanici, iar pentru Brexit — 4.624.183, diferența fiind asfel de doar circa 3.000 de voturi.

Până acum au fost numărate voturile din 127 din cele 382 de circumscripții, prezența la urne fiind de 70,8%.

Taberele rămânerii și ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană erau aproape la egalitatea în cursul nopții de joi spre vineri, însă mult mai favorabile pentru Brexit decât a fost prevăzut, potrivit primelor rezultate ale acestui referendum crucial pentru viitorul țării și al Europei, scrie AFP.

Sondaje, politicieni și piețe financiare arătau în primele ore după încheierea votului o victorie a rămânerii Marii Britanii în UE, dar rezultatele net favorabile Brexitului în orașul Sunderland au risipit acest entuziasm.

Lira sterlină, după un vârf de 1,50 dolari după șase luni, a scăzut imediat la 1,45 dolari după anunțul rezultatelor care așează aproape la egalitate taberele „in” și „out”, cu un ușor avans pentru ieșirea din UE.

La Sunderland, oraș din nordul Angliei, „out” a câștigat cu 61,34% împotriva 38,66%, un rezultat mult mai favorabil taberei Brexit (British Exit) decât era așteptat.

La Newcastle, primul mare oraș care a anunțat rezultatele, „in” a învins la limită, cu 50,7% din voturi.

„Ar putea fi o problemă reală pentru tabăra ‘Remain’. Contau pe un rezultat de 59% la 41%”, în acest oraș, a comentat în fața jurnaliștilor profesorul Simon Hix de la London School of Economics.

Ca și piețele, casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse adversarilor Brexitului la ora închiderii secțiilor de vot, joi, 21.00 GMT, și-au revăzut cotele în scădere.

Rezultatul oficial al acestui referendum cu mize enorme pentru viitorul Marii Britanii și al restului Europei urmează să fie anunțat la primele ore ale dimineții de vineri (ora locală).

Tabăra favorabilă menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pare să aibă un avans de patru puncte procentuale în urma referendumului de joi privind apartenența Regatului Unit la UE, potrivit unui sondaj al firmei YouGov, a relatat postul Sky News, citat vineri de Reuters.
Sondajul YouGov, realizat online, indică faptul că 52% dintre respondenți au declarat că au votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 48% au votat pentru Brexit, a declarat Joe Twyman, șeful cercetării politice și sociale pentru Europa, pentru Sky News. Rezultatele studiului se bazează pe interviuri realizate pe internet asupra unui eșantion selectat în prealabil de 5.000 de persoane pe tot parcursul zilei electorale, în timpul căreia nicio companie nu a efectuat exit poll-uri, considerate cele mai fiabile. De această dată nu s-au făcut exit poll-uri pentru că marja de eroare pentru un eveniment de o asemenea anvergură era prea mare.

De altfel, unul dintre exponenții importanți ai taberei „Leave” (susținătorii Brexitului), Nigel Farage, liderul partidului UKIP, eurofob și antiimigrație, a declarat postului Sky News că se așteaptă ca adepții Brexit să piardă. „Prezența la vot pare excepțional de ridicată și se pare că Remain are un avantaj”, a declarat Farage.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.