Prevederi din Regulamentul Senatului, neconstituționale

Share:

Plenul Curţii Constituţionale a admis marţi, cu unanimitate de voturi, o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la unele prevederi cuprinse în două articole din Regulamentul Senatului, formulată de 25 de senatori.

„În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art. 89 alin. (8) pct. 2 liniuţa 13 şi art. 146 alin. (5) teza întâi, alin. (8), (10) şi (11) din Regulamentul Senatului sunt neconstituţionale”, se precizează într-un comunicat al CCR.

Prevederea de la articolul 89 declarată neconstituţională se referă la faptul că „Senatul ia în dezbatere şi adoptare, în calitate de Cameră decizională, proiectele de lege şi propunerile legislative adoptate de Camera Deputaţilor, la sesizarea acesteia, inclusiv cele referitoare în domeniile stabilite la art. 75 din Constituţia României, republicată”, inclusiv domeniul prevăzut de articolul 123 alineatul 3 din Legea fundamentală, unde se precizează că „atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.

CCR a constatat că sunt neconstituţionale şi mai multe prevederi ale articolului 146 din Regulamentul Senatului, care se referă la procedura de urmat în cazurile excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi, ordonanţe ori dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, „care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia”.

Plenul CCR a respins totodată, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile art. 89 alin. (8) pct. 2 liniuţa 14, art. 146 alin. (5) teza a doua şi art. 150 din Regulamentul Senatului, constatând că acestea sunt constituţionale în raport cu criticile formulate, în timp ce sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 151 alin. (1), (2) şi (7) din Regulamentul Senatului a fost respinsă ca inadmisibilă.

Printre sesizările respinse se numără şi cea referitoare la articolul 150 din Regulamentul Senatului, care prevede că „Senatul are dreptul să ceară punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările ulterioare”.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica Senatului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.