Timofti vrea revizuirea prerogativelor prezidențiale

0

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a cerut miercuri să fie luată în calcul posibilitatea revizuirii prerogativelor șefului statului în cazul modificării Constituției, într-o întâlnire cu o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă de Ögmundur Jonasson, care efectuează o vizită de monitorizare la Chișinău.

‘Președintele Nicolae Timofti a menționat că alegerea șefului statului prin vot direct corespunde așteptărilor populației, iar în cazul modificării Legii Supreme a cerut să fie luată în calcul posibilitatea revizuirii prerogativelor prezidențiale’, se arată într-un comunicat oficial, citat de Radio Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, președintele Timofti a subliniat că acestea sunt încălcate flagrant de către administrația separatistă (ilegală) de la Tiraspol. Nicolae Timofti s-a referit aici la libera circulație, învățământul în limba maternă, accesul fermierilor la prelucrarea terenurilor agricole în Transnistria.’Menținerea voită a stării actuale de lucruri nu este în interesul Republicii Moldova și al locuitorilor de o parte și de alta a Nistrului ‘, a mai spus Nicolae Timofti.

În cadrul acestei întrevederi au fost abordate și probleme legate de actul justiției din Republica Moldova. Coraportorul Jonasson a salutat, în acest context, mesajul ferm al președintelui Timofti în favoarea unui sistem judecătoresc independent și profesionist, precizează comunicatul președinției moldovene, potrivit Agerpres.

Alegeri prezidențiale directe sunt prevăzute să aibă loc la 30 octombrie în Republica Moldova, pentru prima dată în ultimii 16 ani. Din 1994 până în 2000, președintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct de cetățeni, iar începând cu 2000 Constituția a fost modificată, astfel că această atribuție a revenit până acum legislativului.

La 4 martie, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Curtea Constituțională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a președintelui țării a revenit din nou cetățenilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.