Divergențe pe marginea Festivalului Theaterstock

Share:

Noul primar al municipiului Bacău, Cosmin Necula, a declarat, vineri, că o ediție 2016 a Festivalului Theaterstock nu poate avea loc „în condițiile cerute” de Anca Sigartău, fost director al Teatrului Municipal Bacovia și inițiatoare a proiectului derulat, în premieră, în vara anului trecut.

„De la început vreau să precizez că nu sunt și nu am fost împotriva organizării și în 2016 a Festivalului Theaterstock. Am analizat, însă, cu echipa tehnică din primărie toate posibilitățile, am cerut în scris de la serviciile juridic și economic situația ediției trecute, cu multe elemente aflate în cercetarea organelor de anchetă, dar și posibilitatea de a organiza acest festival în 2016. În final am concluzionat că nu există buget pentru așa ceva, nu există filă bugetară. Eu trebuie să respect legea, orice încercare de a ieși din cadrul legal înseamnă infracțiune”, a susținut primarul Necula, într-o conferință de presă, după ce joi, conform acestuia, a discutat cu actrița Anca Sigartău și cu Dragoș Pandele, managerul primei ediții din 2015 a festivalului, informează Agerpres.

El a precizat că organizarea și în acest an a evenimentului ar presupune un buget cu mult peste disponibilul de 700.000 de lei posibil de utilizat în acest an, aproape dublu „față de suma tuturor solicitărilor făcute primăriei, pentru toate manifestările culturale, sportive ori științifice prin proiecte incluse în Legea 350”.

Primarul Bacăului și-a argumentat decizia prezentând mai multe documente. „Băcăuanii trebuie să știe adevărul, deoarece în acest caz nu este vorba de a vrea sau a nu vrea, ci de conținutul legal al organizării trecute ori viitoare a unui asemenea festival”, a reliefat Cosmin Necula.

Edilul șef a precizat că în condiții legale rămâne „deschis oricărei alte soluții”, spunând, în context, despre posibilitatea înființării pe lângă Consiliul Local a unei fundații special constituite pentru „susținerea și organizarea unei manifestări de tip Theaterstock ori a altor evenimente care să confere Bacăului deschidere către țară și lume”.

Pe Facebook, Anca Sigartău adresează băcăuanilor un mesaj prin care își susține continuarea proiectului Theaterstock, iar Dragoș Pandele scrie despre consecințele negative ale eșuării negocierilor cu diferite trupe și formații care ar fi putut participa la festival în 2016.

„În numele cui a purtat aceste negocieri, deoarece la Primăria Bacău nu există vreo solicitare oficială de susținere în organizare și, implicit, nici o decizie a municipalității. Nu înțeleg de unde o asemenea afirmație”, a spus primarul municipiului Bacău, referitor la postările menționate.

Teatrul Municipal Bacovia, aflat sub jurisdicția Primăriei Bacău, a organizat anul trecut timp de două săptămâni, începând cu 1 august, având parteneriatul Consiliul Local Municipal, prima ediție a Festivalului Internațional „Theaterstock International Arts Festival Bacău 2015”, eveniment dedicat artelor spectacolului dar și manifestărilor de tip „urban art”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.