Ministrul Grigorescu, despre corupția din sectorul energetic

0

Ministerul Energiei face parte din proiectul noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020, ca instituție responsabilă pentru îndeplinirea obiectivului „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri”, se arată într-un comunicat al instituției, remis, vineri, Agerpres.

Ministerul Energiei va participa în acest proiect alături de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției.

Ministerul Energiei și celelalte instituții responsabile, sub coordonarea Ministerului Economiei, au ca țintă de atingere a acestui obiectiv de creștere a integrității reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri anul 2017.

„Identificarea sectorului energetic ca zonă-cheie de interes pentru lupta anticorupție este un semnal clar că așteptăm de la companiile din domeniu să se conformeze celor mai înalte standarde în domeniu. Unii o fac deja, pe cei care mai au de făcut pași îi vom asista să îi facă. Acesta este principalul rol al muncii noastre. Este de la sine înțeles: cei care nu înțeleg acest deziderat nu își găsesc loc în sistemul energetic’, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Acțiunile principale ale acestui obiectiv sunt continuarea demersurilor României de a deveni membru cu drepturi depline a OCDE și al grupurilor de lucru relevante ale organizației și, în special, în Grupul de lucru Anti-mită.

Aceasta presupune, de asemenea, aderarea la Convenția OCDE și punerea în aplicare a acesteia, identificarea, descurajarea și sancționarea înțelegerilor anticoncurențiale, implementarea planurilor de integritate că cerințe obligatorii pentru întreprinderile publice, realizarea schimbului de bune practici în implementarea programelor de integritate între mediul privat și sectorul public, organizarea de consultări publice periodice între reprezentanții sectorului public și mediului de afaceri cu privire la agenda națională anticorupție și politicile publice cu impact asupra activității economice și diseminarea politicilor și programelor anti-mită dezvoltate la nivelul companiilor inclusiv prin aducerea acestora la cunoștință posibililor contractori și furnizori și solicitarea respectării unor standarde echivalente.

„În chestiunile legate de anticorupție e nevoie de mai multă prevenție dacă dorim să vedem rezultate semnificative într-un timp cât mai scurt. Ce a decis Ministerul Energie este să se pună la dispoziția echipei care coordonează Strategia Națională Anticorupție și să coopereze pe deplin în acest proiect astfel încât să avem parte de un mecanism care poate acționa preventiv. Bunele intenții sunt importante, dar avem nevoie de participare și de implicare fără rezerve, deoarece nu putem avea o schimbare profundă bazându-ne exclusiv pe măsuri punitive’, a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, cel care a reprezentat Ministerul Energiei în discuțiile cu echipa de la Ministerul Justiției.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.