Putin avertizează dur NATO!

Share:

Posibila aderare a Finlandei la NATO deranjează Rusia într-atât, încât preşedintele Vladimir Putin ameninţă cu reacţii „militare” în cazul în care acest lucru se va concretiza.

Rusia intenţionează să iniţieze un dialog cu Alianţa Nord-Atlantică pentru stabilirea unor măsuri de prevenire a conflictelor în regiunea Mării Baltice, dar va reacţiona militar în cazul în care Finlanda ar deveni membră NATO, a avertizat Vladimir Putin.

„Finlanda a propus astăzi primele măsuri de restabilire a încrederii şi de prevenire a conflictelor în spaţiul aerian baltic. Eu sunt de acord cu măsuri de acest tip. Vom încerca să iniţiem dialogul cu Alianţa Nord-Atlantică după reuniunea Consiliului NATO-Rusia”, programată după summitul NATO de la Varşovia, a declarat Vladimir Putin vineri, după ce s-a întâlnit cu preşedintele finlandez, Sauli Niinisto.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia va respecta o decizie a Finlandei de a deveni membră NATO, avertizând însă că vor trebui luate măsuri militare adecvate. „În acest caz, forţele armate finlandeze ar deveni parte a infrastructurii militare NATO, care brusc va ajunge la frontierele Federaţiei Ruse”, a explicat Vladimir Putin.

„Credeţi că vom continua să acţionăm ca până acum dacă Finlanda aderă la NATO?! Acum am retras trupele la 1.500 de kilometri de frontieră. Credeţi că ar mai rămâne acolo?”, a atras atenţia Vladimir Putin, citat de Russia Today.

„Probabil că NATO ar lupta cu Rusia până la ultimul militar finlandez. Dar aveţi nevoie de aşa ceva? Noi, nu; nu vrem aşa ceva. Dar este decizia dumneavoastră”, a adăugat Vladimir Putin, adresându-se liderilor politici şi poporului din Finlanda.

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi NATO, Finlanda şi Suedia au intensificat cooperarea militară cu Alianţa Nord-Atlantică.

Sauli Niinisto a propus ca avioanele militare care survolează Marea Baltică să aibă permanent dispozitivele de identificare şi localizare pornite. „Cunoaştem cu toţii riscurile acestor zboruri şi am sugerat ca transponderele să fie pornite pentru fiecare zbor deasupra Mării Baltice”, a spus Niinisto.

Vladimir Putin a admis că avioanele militare ruse zboară uneori cu transponderele oprite, acuzând că aeronavele NATO procedează la fel mult mai frecvent.

„Numărul avioanelor NATO care zboară cu transponderele oprite este de două ori mai mare decât al celor ruse”, a subliniat Putin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.