Statul Islamic amenință cu noi atentate

0

Gruparea teroristă Stat Islamic a avertizat cu atacuri repetate în Bangladesh, până când va fi introdusă legea islamică (Sharia), afirmând într-o înregistrare video că uciderea a 20 de persoane într-un restaurant din Dhaka săptămâna trecută este doar o frântură din ceea ce urmează să vină, relatează miercuri agenția Reuters.

Cinci militanți din Bangladesh, unii proveniți din familii înstărite, cu opinii liberale, au luat cu asalt vineri restaurantul de lux din Dhaka și au ucis clienți ai localului, majoritatea dintre ei străini din Italia, Japonia, India și Statele Unite ale Americii, deschizând focul asupra lor.

”Ceea ce ați văzut în Bangladesh… a fost doar o frântură. Aceasta se va repeta, și se va repeta, și se va repeta până când voi veți pierde și noi vom câștiga, și Sharia va fi introdusă în întreaga lume”, a declarat un bărbat, identificat ca fiind combatantul Abu Issa al-Bengali din Bangladesh, într-o înregistrare video monitorizată de site-ul SITE.

Bangladeshul a respins revendicarea de către Stat Islamic a atacului de vineri și a acuzat o grupare militantă internă. Atentatul de vineri din Dhaka a fost unul dintre cele mai sângeroase atentate din Bangladesh, unde Stat Islamic și Al-Qaida au revendicat o serie de omoruri în cazul unor persoane cu opinii liberale și membri ai unor minorități religioase anul trecut. Guvernul de la Dhaka a respins, de asemenea, revendicările.

Combatantul din înregistrarea video, care vorbea atât în bengali, cât și în engleză, afirma că Bangladeshul trebuie să știe că este acum parte a unui câmp mai mare de luptă pentru crearea ”califatului” transfrontalier pe care gruparea l-a proclamat în 2014. ”Vreau să le spun liderilor din Bangladesh că jihadul pe care-l vedeți astăzi nu este același cu cel pe care îl știați din trecut”, a declarat combatantul, care se afla pe o stradă aglomerată din capitala de facto a grupării militante, Raqqa, în Siria. ”Jihadul purtat în prezent este un jihad în umbra califatului”, a adăugat el.

Cu toate că Bangladeshul a respins revendicarea de către Stat Islamic a atacului de vineri, poliția a afirmat că întărește măsurile de securitate ca răspuns la amenințarea din înregistrarea video.

Poliția crede că gruparea internă Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh, care a jurat supunere Stat Islamic, a avut un rol semnificativ în organizarea unei bande de tineri educați care au întreprins atacul. Ea a precizat că este în căutarea a șase membri ai grupului suspectați că i-au ajutat pe atacatori.

Dar experți străini pe probleme de securitate au estimat că amploarea și modul cum a fost întreprins atacul în restaurantul Holey Artisan Bakery indică un anumit nivel de îndrumare din partea unor grupări militante internaționale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.