Ciprian Pahonțu (Romsilva), un mandat plin de provocări și capcane!

0

La doar o lună de la numirea sa în funcție, noul director general al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Ciprian Pahonțu, a reușit să readucă stabilitatea și normalitatea în această importantă Regie a statului român. Meticulos, intransigent, profesionist și nu în ultimul rând un bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă Romsilva, Pahonțu a impus rapid noi standarde de performanță inclusiv la nivelul Direcțiilor silvice județene. Chiar în această perioadă, Ciprian Pahonțu, elaborează împreună cu alți profesioniști din Romsilva (numirea lui Ion Codruț Bîlea ca director al Departamentul Fond Forestier este un uriaș câștig pentru Regie!  ) planul de management pentru cei patru ani de mandat, plan care trebuie prezentat și aprobat de Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva, în termen de 90 de zile de la numirea sa în funcție.

În ciuda declarațiilor oficiale, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, refuză să privească profesioniștii din Romsilva ca pe niște parteneri reali de discuție, de la care are, slavă Domnului!, multe de învățat. Realitatea celor opt luni, de când a aterizat în fruntea Ministerului Mediului, ne arată că Pașca Palmer, vrea să își impună punctul/punctele de vedere în privința pașilor de urmat ai RNP-Romsilva. Având în secretarul de stat pe păduri, Erika Stanciu, un partener/subordonat zelos, ministrul Mediului continuă să încerce să arate, prin toate deciziile și declarațiile sale, că Romsilva i se subordonează. Și ca atare, deciziile sale ca ministru, fie ele avizate sau nu, devin de necomentat!

De altfel, Pașca Palmer a dorit și a reușit să-și impună oamenii de încredere în noul CA al RNP-Romsilva. Aici, în acest CA, obediența față de ministrul Mediului este de notorietate. Vechiul CA al Romsilva, executat rapid de tandemul Pașca Palmer-Erika Stanciu, nu a permis acest tip de imixtiuni grosolane și în consecință a fost revocat ( ce mai contează?) cu încălcarea legii.

În privința noului Consiliu de Administrație al Romsilva nu sunt multe de spus. Să vorbim puțin doar despre cazul lui Adrian Băban (nimeni altul decât președintele CA! ), care deține și funcția de administrator director general al SC Business Forest SRL, firmă care are ca domeniu de activitate… chiar domeniul forestier. Firma controlată de Băban (un om de încredere al ministrului Mediului! ) are ca profil de activitate, printre altele, consultanță în domeniul lemnului, administrare firme cu domeniul forestier, comerț cu lemn și prelucrare a lemnului. Nici vorbă, nu-i așa doamnă ministru?, de vreun conflict de interese. Sunt convins că un profesionist ca Băban, cu ghilimele sau fără, va apăra, furibund, interesele unei Regii Naționale precum Romsilva. Nu-i voi lua, în parte, pe fiecare dintre cei șapte membri ai noului CA al Romsilva. Cunoscătorii din domeniu și nu numai știu foarte bine criteriile și motivele pentru care au fost numiți aceștia în funcțiile deținute în CA! Și care va fi rolul jucat de acest CA! Mai ales că acest CA al Romsilva este mult prea interesat, activ și implicat pentru un CA cu o activitate normală care ar trebui să aibă o singură întrunire pe lună!

Este, însă, inadmisibil din punctul meu de vedere ca un CA al Romsilva, indiferent de componența sa, indiferent de imixtiunea și jocurile făcute de un vremelnic ministru, să fie mai preocupat de interesele unor privați și ale unor ONG-urile cu finanțare dubioasă (extrem de vocale și suspect de interesate de afacerile cu lemn din domeniul forestier! ) decât de interesele reale ale Romsilva și, implicit, ale statului român.

Am dubii că acest CA va fi un partener real al noului director general al Romsilva. Poate mă înșel eu, însă, văzând obsesia ministrului Mediului față de Romsilva, față de controlul Romsilva, este greu de crezut că Ciprian Pahonțu va avea un mandat ușor.

Sunt convins, însă, că Pahonțu știe ce are de făcut. Este obligat să aibă o relație decentă cu ministrul Palmer, cu secretarul de stat Stanciu, cu alți oficiali din Ministerul Mediulu, dar și cu actualii membri ai Consiliului de Administrație al RNP-Romsilva.

Nu îl cunosc personal pe Ciprian Pahonțu. Am avut, împreună cu alți colegi de presă, o întâlnire de doar câteva minute luna trecută la Cheile Grădiștei cu ocazia Zilei Silvicultorului. Am auzit, însă, de la colegii domniei sale numai cuvinte de laudă. Faptul că este un om care nu face rabat de la aplicarea legii, care are ca prioritate absolută, apărarea și protejarea pădurilor proprietate publică a statului, care nu face compromisuri și nici concesii cât timp la mijloc sunt interesele Romsilva, mă îndreptățește să cred că Pahonțu va reuși să-și respecte, integral, planul de management și că va reuși să depășească toți indicatorii de performanță propuși/impuși. Mai mult, sunt convins că Ciprian Pahonțu va fi directorul general care va reuși să recredibilizeze Romsilva și să îmbunătățească semnificativ imaginea acestei Regii Naționale, acuzată, de prea multe ori, pe nedrept de toate relele posibile și imposibile.

În mod cert, Ciprian Pahonțu va deranja multe persoane/grupuri de interese care vor încerca, prin diferite relații/metode să-i intre în grații și, în consecință, să cumpere (foarte simplu!) lemn cât mai ieftin de la Romsilva. Ce dorește ASFOR, prin tandemul Popescu-Țucunel? Sau alte ONG-uri, cu finanțări mai mult decât dubioase? Lemn cât mai ieftin. De la stat, bineînțeles…

Miza rămâne uriașă. Ciprian Pahonțu va avea, o voi repeta la nesfârșit, un mandat infernal, plin de provocări, mai ales că trebuie să arunce un ochi și către alegerile din toamnă.

După alegerile din toamnă, noul CA impus de ministrul Mediului va fi revocat rapid de noul ministru al Mediului. Tandemul Pașca Palmer-Erika Stanciu știe foarte bine acest lucru, știe că mai au, în cel mai fericit caz, trei-patru luni de mandat.

În cazul lui Ciprian Pahonțu, realitatea este simplă. Aplicarea și respectarea legii la Romsilva reprezintă cheia continuării mandatului și după 2016. În caz contrar…

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.