CNADNR va fi împărțită în două din august!

Textul ordonanței de urgență de separare a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în două companii separate, de Investiții și de Mentenanță, este deja elaborat, fiind programat pentru prezentarea în Guvern în luna august, afirmă ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Costescu.

Acesta a precizat că România va putea operaționaliza în acest an, în baza acestui act normativ, Compania de Investiții Rutiere, informează Agerpres.

Fostul șef de la Transporturi și-a făcut un bilanț al activității, prilej cu care a subliniat că reforma CNADNR, începută în mandatul său, a reprezentat „cea mai mare restructurare de la înființarea companiei”.

Potrivit acestuia, au fost eliminate 68 de funcții de conducere, au fost introduse departamentele de proiectare și control (ca departamente vitale pentru noua companie de investiții), au fost create Unități de Implementare a Proiectelor la nivel local, s-a asigurat tranziția spre separare activitate investiții/mentenanță și au fost scoase la concurs 60 de posturi de specialist, pentru a transparentiza procesul de angajare și a crea un nucleu de profesioniști pentru noua companie.

La capitolul autostrăzi, Dan Costescu a menționat Autostrada Sebeș — Turda, proiect deblocat, unde au fost realizate exproprieri și emise ordinele de ministru și autorizațiile de construire pe Loturile 1, 3 și 4.

„În acest moment, după mai bine de trei ani, au fost deblocați zeci de kilometri de autostradă. Mobilizarea constructorului atinge maximul în două săptămâni’, a declarat Costescu.

La Autostrada Lugoj-Deva, se fac eforturi susținute pentru revizuirea Acordului de Mediu, la Lotul 2 s-a finalizat expertiza tehnică, pe Lotul 3 s-a emis autorizație de construire pentru Ecoductul km 57+710 pe sectorul A, iar pe Lotul 4, din cele patru secțiuni, două sunt în execuție și două sunt în curs de obținere a autorizațiilor, termenul fiind luna iulie.

În ceea ce privește Autostrada Sibiu — Pitești, în luna mai au demarat forajele/investigațiile geotehnice, iar 15 iulie reprezintă termenul pentru predarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru capetele autostrăzii, iar la 15 decembrie trebuie finalizat studiul de fezabilitate final. Termen final pentru predarea autostrăzii Sibiu-Pitești este 2021, termenele fiind devansate cu circa 20 de luni.

‘Este un exemplu clar de contract care, odată anulat, ar fi indus întârzieri cu noua licitație de până la 24 luni. CNADNR, prin monitorizare strictă a acestui proiect, inițial eșuat, a reușit salvarea sa, asumându-și eventuale întârzieri maxime de 2-3 luni’, a subliniat Dan Costescu.

De asemenea, CNADNR a început în luna aprilie reconstrucția celor 200 de metri prăbușiți ai Autostrăzii Orăștie — Sibiu, Lot 3 (Cunța-Săliște), lucrările fiind realizate, în premieră, în regie proprie. Termenul pentru reluarea circulației pe acest tronson este septembrie 2016. În plus, este în curs de realizare o expertiză pentru întreg Lotul 3.

Într-un comunicat remis joi Agerpres, care cuprinde bilanțul fostului ministru al Transporturilor Dan Costescu, se face referire și la licitațiile care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2016 (Autostrada Nădășelu — Mihăiești — Suplacu de Barcău și Brașov — Comarnic Loturile 1 și 5), precum și la investițiile demarate în mandatul acestuia: Drum expres Ploiești — Buzău — Bacău — Pașcani (SF+PT), Autostrada Târgu Neamț — Iași — Ungheni (revizuire SF), Pod Ungheni (PT + execuție), București — Centura Sud (PT + execuție) și Varianta Ocolitoare Bacău.

În ceea ce privește reforma TAROM, Dan Costescu subliniază măsurile care au fost luate pentru stoparea declinului companiei, aflată în ultimii ani pe pierdere, obiectivul fiind trecerea pe profit la mijlocul anului 2017, pentru prima oară în șapte ani. Printre măsuri se numără: restructurarea echipei de conducere neperformante și selectarea unui nou management în baza OUG 109/2011, stabilirea programului de restructurare a companie, elaborarea strategiei de marketing/zbor și reînnoirea flotei de aeronave.

”Urmează recrutarea CEO și membrilor CA pentru completarea boardului, de îndată ce Ministerul Finanțelor Publice va emite normele de aplicare”, se spune în comunicatul MT.

De asemenea, fostul ministru menționează o nouă premieră, respectiv Magistrala 6, un proiect demarat după cinci ani de blocaj și neutilizare a creditului JICA.

„În condițiile deschiderii la timp a creditelor de angajament de către MFP, în decembrie vor fi lansate licitațiile’, a declarat Dan Costescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.