Testul sanguin care anunță reapariția cancerului de colon

Un test genetic care detectează fragmentele canceroase din ADN-ul pacienților prezice probabilitatea reapariției anumitor tipuri de cancer de colon, indică o cercetare publicată miercuri în revista medicală americană ‘Science Translational Medicine’, citată de agenția France Presse (AFP).

După acest studiu efectuat asupra unui mic grup de persoane tratate pentru o tumoare pe colon aflată în stadiul al doilea, care nu s-a propagat la celelalte organe, testul prezice cu un grad ridicat de exactitate dacă pacienții sunt sau nu în pericol de a se îmbolnăvi din nou.

Acest test ar putea ajuta medicii oncologi la stabilirea pacienților care au nevoie de tratament suplimentar încă din momentul diagnosticării.

„Cei mai multi pacienți cu cancer de colon în stadiul 2 vor fi vindecați prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii”, a explicat dr. Bert Vogelstein, de la Facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore, unul dintre autorii acestei lucrări. „Totuși, unele dintre aceste tipuri de cancer reapar și trebuie să îmbunătățim tehnicile noastre de diagnostic pentru a detecta mai devreme aceste recurențe”, a adăugat el, menționând că și alte laboratoare din lume dezvoltă teste bazate pe ADN-ul tumoral.

Pentru acest ultim studiu clinic, cercetătorii au urmărit timp de patru ani, 230 de pacienți diagnosticați cu cancer de colon în stadiul al doilea, în 13 spitale din Australia, colectând peste o mie de probe de sânge. Ei au reușit să identifice în țesutul tumorilor îndepărtate de la acești pacienți cel puțin o mutație a genei specifice cancerului de care sufereau. Oamenii de știință au urmărit apoi la fiecare pacient această semnătură genetică în eșantioanele de sânge prelevate periodic la patru până la zece săptămâni după intervenția chirurgicală și apoi o data la trei luni și la doi ani. De asemenea, participanților la acest studiu le-a fost scanat integral corpul la fiecare șase luni timp de doi ani după operația de îndepărtare a tumorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.