Scăpăm de vizele pentru Canada!

0

Canada ar putea renunţa la vizele pe care le cere cetăţenilor români şi bulgari pentru a nu risca blocarea ratificării acordului de liber schimb pe care este pe cale să îl încheie cu Uniunea Europeană. Ministrul canadian al imigraţiei discută luni la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai celor două ţări despre soluţiile rapide pentru deblocarea dosarului.

Reciprocitatea în ceea ce privește regimul vizelor este o exigență impusă de regulamentele europene în legătură cu care Canada și Statele Unite au fost deja atenționate de Comisia Europeană, care, în lipsa unui răspuns pozitiv, ar putea merge până acolo încât să introducă vize pentru canadienii și americanii care doresc să călătorească în UE.

Până acum cele două țări nu au dat vreun semnal că ar fi dispuse să se plieze pe cererile europenilor, însă Canada se vede pusă în situația de a fi mai flexibilă, în condițiile în care românii și bulgarii sunt dispuși să blocheze ratificarea Tratatului CETA, un tratat important atât pentru UE cât și pentru partenerii de peste ocean, astfel încât canadienii dau semne că sunt gata să cadă la înțelegere.

La întâlnirea găzduită de Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, participă din partea României șeful cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, care va avea întrevederi cu ministrul canadian al imigrației John McCallum și cu reprezentanții Bulgariei.

Autoritățile canadiene se tem că renunțând la vize pentru români și bulgari vor deschide calea unui val de imigranți în căutare de locuri de muncă, dornici eventual să ajungă mai departe în Statele Unite. Istoricul imigrației românilor în Canada indică însă un grad mare de integrare în societatea și un nivel de pregătire superior: în general, au plecat acolo intelectuali performanți în domeniile lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.