Amplu control la Spitalul de Urgență Craiova

Share:

Reprezentanți ai Corpului de Control al Ministerului Sănătății au demarat, luni, verificări la Spitalul Județean de Urgență după decesul a doi din nouă pacienți operați de obezitate morbidă cu sprijinul unor medici din Franța, potrivit unor surse medicale.

În cele două cazuri de deces au fost deschise dosare de cercetare penală de către Inspectoratele de Poliție din Dolj și Olt pentru ucidere din culpă și, respectiv, pentru moarte suspectă, în urma plângerilor depuse de către membrii familiilor pacienților decedați.

În perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienți cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operați la Spitalul Clinic de Urgență Craiova de către echipe mixte de chirurgi din Craiova și de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța.

În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani cu diagnosticul de obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A a fost operat. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, evoluția acestuia a fost pozitivă, investigațiile postoperatorii nu au arătat complicații și a fost externat în data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgență, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute, iar pe 8 iulie a decedat, diagnosticul de deces fiind stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă, scrie Agerpres.

De asemenea, un pacient de 43 de ani a fost operat pe 27 mai, diagnosticul de externare fiind diabet zaharat tip II, insuficientă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficiență venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic, acesta decedând la 17 zile de la externare, la domiciliu.

Un alt pacient de 42 de ani a fost operat în aceeași zi și externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip ÎI, hipertensiune arterială insuficientă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile și cangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie si urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecție nosocomială cu Klebsiella si cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecțiilor și acestea sunt conforme.

O pacientă de 33 de ani a fost operată în aceeași perioadă cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, gușă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluția postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidențiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluția este lent pozitivă.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, medicii străini care au participat la aceste operații nu dețineau aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor, iar unele dispozitive și consumabile folosite proveneau din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora.

„Inspecția Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la nouă operații efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor. Inspectorii au mai sesizat și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operații a unor dispozitive și consumabile provenite și din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora. Răspunderea pentru obținerea aprobărilor, respectiv pentru documentația aferentă dispozitivelor medicale aparține Spitalului Județean, nu medicilor din Franța”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut Corpului de Control al Ministerului să efectueze verificări la Spitalul Clinic Județean de Urgentă Craiova.

„Ministrul condamnă orice acțiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaționale dintre spitalele românești și specialiști străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre prioritățile mandatului său, parteneriate cu spitale din afara țării și cooperarea între medici români și străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienții români”, se mai arată în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.