Val de arestări în Turcia după tentativa de lovitură de stat!

0

A crescut bilanţul victimelor tentativei de lovitură de stat din Turcia. Peste 290 de oameni şi-au pierdut viaţa, anunţă autorităţile. Numai o treime participaseră efectiv la puci. Între timp, Ankara a început o vânătoare de complotişti. Au fost arestaţi deja 6 mii de oameni, în mare parte militari şi judecători. În acest context, preşedintele Recep Erdogan, se gândeşte să reintroducă pedeapsa cu moartea.

pt mii de poliţişti din întreaga ţară au fost destituiţi, potrivit Reuters.

În Ankara şi Istanbul, mii de oameni au petrecut a treia noape în stradă, ca să-şi arate susţinerea pentru preşedintele Recep Erdogan. Guvernul susţine că are situaţia sub control, totuşi, încă nu este linişte în ţară.

În Istanbul, a fost aseară un scurt schimb de focuri între oamenii legii şi un grup de rebeli. Mai multe persoane au fost arestate.

Ieri, au avut loc funeraliile celor ucişi în timpul tentativei de lovitură de stat. În marea de oameni de la Istanbul a fost şi preşedintele Erdogan.

În timp ce le vorbea celor prezenţi, şeful statului a izbucnit în lacrimi. În legătură cu cei consideraţi trădători, şeful statului a spus că se gândeşte să reintroducă pedeapsa cu moartea, abolită în Turcia în 2004.

„Nu putem să amânăm prea mult decizia.  Cei care pun la cale o lovitură împotriva statului  trebuie să plătească”, a afirmat preşedintele turc.

În total, 6 mii de oameni – militari, judecători şi procurori – au fost arestaţi după tentativa de lovitură de stat. A fost reţinut şi comandantul bazei aeriene NATO de la Incirlik, şi el acuzat de înaltă trădare. Opt soldaţi, care au reuşit să fugă cu un elicopter în Grecia, speră să primească azil acolo. Deocamdată, sunt acuzaţi de trecere ilegală a frontierei.

Sunt vânaţi şi simpatizanţii clericului Fethullah Gülen, rivalul lui Recep Erdogan. Din Statele Unite, Gülen neagă orice implicare în evenimentele din Turcia. Spune că totul ar fi putut fi înscenat şi condamnă valul de arestări.

„I-au numit pe judecătorii şi poliţiştii care  le-au făcut zile grele „complotişti”.  Da, suntem şi împotriva unei astfel de „lovituri”. Nu vrem să mai vedem niciun fel de lovitură împotriva nimănui”, a declarat clericul.

Ankara se gândeşte să ceară extrădarea lui Fethullah Gülen. Dar Washingtonul vrea motive clare pentru o asemenea solicitare.

„Cererea de extrădare trebuie să fie însoţită de dovezi,  de fapte demonstrate, pentru a fi aprobată de instanţă”, a afirmat secretarul american de stat John Kerry.

Mai mulţi lideri europeni şi preşedintele rus, Vladimir Putin, i-au atras atenţia lui Erdogan să nu încalce Constituţia ca să-i pedepsească pe pucişti.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.