Relația dintre Turcia și UE riscă să se deterioreze iremediabil!

0

Turcia riscă suspendarea negocierilor de aderare, dacă reintroduce pedeapsa cu moartea, la care a renunţat în 2004. Avertismentul vine de la miniştrii de externe din Uniunea Europeană. Cei 28, alături de secretarul de stat american John Kerry, anunţă că susţin autorităţile de la Ankara. Dar fac apel la respectarea valorilor democratice, în contextul vânătorii de presupuşi complotişti, care are loc acum în Turcia.

Miniştrii europeni de externe, alături de şeful diplomaţiei americane, se tem că autorităţile din Turcia ar putea comite abuzuri, în încercarea de a-i prinde pe toţi presupuşii trădători. Astfel, ţara ar fi aruncată într-o derivă autoritară.

John Kerry, secretarul de stat american:  Vom susţine cu siguranţa aducerea în faţa instantei a celor care se fac vinovaţi de tentativă de lovitură de stat dar recomandăm prudenţă, evitarea derapajelor şi subliniem importanţa regulilor democratice pe care le susţinem.

În privinţa dorinţei preşedintelui Regep Erdogan de a reintroduce pedeapsa cu moartea, şefa diplomaţiei europene a fost extrem de clară.

Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE: Nicio ţară nu poate să devină membră a Uniunii Europene dacă introduce pedeapsa cu moartea, acest lucru este foarte clar precizat în aquis-ul comunitar.

Miniştrii de externe europeni consideră că nu există nicio scuză pentru ca Turcia să se îndepărteze de valorile statului de drept.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.