Legea privind impozitul din industria hotelieră, la reexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii prin care se introduce un nou tip de impozitare în industria hotelieră şi de alimentaţie publică. Şeful statului consideră că modul de calcul nu este echitabil, ducând în unele situaţii la creşterea dărilor, iar în altele la scăderea lor, pentru aceeaşi activitate.

Legea adoptată de Parlament prevede că operatorii economici ce desfăşoară activităţile hoteliere şi alimentaţie publică vor plăti, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului, un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spaţiului alocat activităţii.
Iohannis afirmă în cererea de reexaminare că proiectul „nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor”.
„Valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiţi agenţi economici, în timp ce alţi agenţi economici vor plăti mai puţin decât în prezent pentru aceeaşi activitate desfăşurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele argumentează că operatorii economici ce vor plăti un impozit specific mai mare decât cel determinat conform prevederilor Codului Fiscal în vigoare vor fi nevoiţi să găsească resurse financiare pentru a achita impozitul, ceea ce va conduce fie la creşterea gradului de îndatorare şi, implicit la reducerea investiţiilor, fie la adoptarea unor practici de evaziune fiscală sau chiar la închiderea activităţii.

„Prin faptul că pentru anumiţi agenţi economici introducerea impozitului specific va determina, în concret, o obligaţie bugetară mai mică decât cea care ar fi stabilită în temeiul Codului Fiscal, se poate interpreta că aceştia beneficiază de un avantaj selectiv în raport de ceilalţi, care se află în aceeaşi situaţie”, mai spune Iohannis, explicând că acest sistem ar putea fi interpretat ca reprezentând ajutor de stat.

Astfel, preşedintele Iohannis afirmă că ar fi oportună şi consultarea Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.