Groapa de gunoi de la Chiajna, bombă ecologică!
Bucureştenii din Sectorul 1 fac plângeri pe bandă rulantă la Primăria Sectorului 1 din cauza gropii de gunoi de la Chiajna. Mirosul toxic insuportabil, emanat de bomba ecologică afectează cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona Șoselei de Centură, Străulești, problema fiind estinsă şi în Sectorul 6. O echipă de specialişti a administraţiei locale s-a deplasat la faţa locului şi a constat mai multe nereguli.
Rampa ecologică Chiajna – București constituie o veritabilă bombă ecologică pentru locuitorii din cartierele mărginașe ale Sectorului 1. Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona Șoselei de Centură, Străulești privind calitatea proastă a aerului, o echipă de specialiști ai Primăriei Sectorului 1 s-a deplasat în regim de urgență la fața locului și a constatat că toate sesizările sunt întemeiate.
Disconfortul olfactiv din aceste zone este, cel mai probabil, provocat, de rampa ecologică Chiajna – București (groapa de gunoi IRIDEX), care funcționează din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei.
„Solicit Gărzii de Mediu să ia în regim de urgență toate măsurile pentru a obliga proprietarii acestei gropi să nu pună în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1. Groapa de gunoi IRIDEX trebuie să se încadreze, în cel mai scurt timp posibil, în parametrii de mediu prevăzuți de legislația în vigoare. În calitate de edil al Sectorului 1 voi apăra întotdeauna interesele cetățenilor din această zonă administrativă și voi face tot ce ține de mine pentru a obliga această societate să nu mai afecteze calitatea aerului din aceste cartiere”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Mai mult, în urma monitorizării calității aerului inițiată de Garda Națională de Mediu, începând cu data de 23 mai 2016, s-a constatat depășiri ale nivelului de hidrogen sulfurat în zonele afectate de disconfortul olfactiv, informează administraţia locală într-un comunicat.
Hidrogenul sulfurat sau acidul sulfhidric este un acid anorganic slab. În stare pură este un gaz incolor, inflamabil, toxic, cu un miros puternic. Hidrogenul sulfurat este mai greu decât aerul, are o reacție ușor acidă, cu bazele formează săruri. Sărurile acidului sulfhidric se numesc sulfuri.
În concentrație redusă are miros neplăcut de ouă clocite. În concentrație ridicata paralizează simțul mirosului și nu poate fi detectat de om. În funcție de concentrație și de durata de expunere poate produce efecte cronice sau acute. La concentrații peste 0.1% poate ucide în câteva secunde, informează ro.wikipedia.org.
Din nefericire, legislația în domeniu este extrem de defavorabilă administrațiilor locale, în condițiile în care doar autoritatea centrală – Ministerul Mediului și autoritățile din subordinea sa – au competență de supraveghere și control în ceea ce privește protecția atmosferei, respectiv calitatea aerului.
De altfel, primarul Sectorului 1 a declarat într-un interviu acordat RomaniaTV.net că ar dori ca groapa de gunoi de la Chiajna să fie închisă din cauza mirosurilor pestilenţiale insuportabile răspândite în mai multe zone din sector. Edilul a precizat că intenţionează să deschidă în loc o centrală de cogenerare, care să producă energie termică şi energie electrică din gunoaie. „Este un proiect pe care vreau să îl fac cu oraşul Chitila. Vreau să mă asociez cu oraşul Chitila şi să facem o centrală de cogenerare pe fonduri europene. Centrala de cogenerare ar rezolva şi problema gropii de gunoi şi ar asigura încălzire şi curent electric. Noi avem banii şi posibilităţile, Chitila are terenul. Asta e dorinţa mea şi sper ca în mandatul meu să rezolv această problemă a gunoiului din Sectorul 1”, a explicat primarul Dan Tudorache care a adăugat că a avut o discuţie de principiu cu autorităţile din Chitila care s-au arătat interesate de proiect. „Şi alte sectoare ar putea să arunce gunoiul acolo”, a menţionat edilul Sectorului 1.