Erdogan declară starea de urgență în Turcia!

Share:

Turcia a declarat starea de urgență pentru trei luni în urma tentativei de lovitură de stat eșuate, a anunțat miercuri președintele Recep Tayyip Erdogan într-o alocuțiune televizată după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara.

Recep Tayyip Erdogan a făcut anunţul după o reuniune a cabinetului de la Ankara, informează bbc.com.

„Starea de urgenţă este necesară pentru a înlătura această ameninţare cât mai repede posibil”, a declarat Erdogan după reuniunea cabinetului său, la Ankara. El a mai spus că trebuie întărite valorile democraţiei, legea şi libertatea.

Erdgan le-a adus un omagiu celor au murit luptând împotriva loviturii de stat, denumindu-i „martiri”. Naţiunea turcă „nu va uita niciodată curajul şi sacrificiul celor care şi-au pierdut viaţa”, a mai spus Erdogan.

„Scopul stării de urgenţă este acela de a face cât mai repede şi mai eficient paşii necesari pentru eliminarea eameninţării la adresa democraţiei din ţara noastră”, a mai spus preşedintele turc, citat de Agenţia Anadolu.

Preşedintele turc a atras atenţia, totodată, că pericolul unei tentative de lovitură de stat ar putea să fie încă prezent şi că ar putea să existe „şi alte planuri” de a confisca puterea în ţară”. Erdogan a ţinut să sublinieze că ţările europene nu au dreptul să critice decizia Turciei de a declara stare de urgenţă.

Miercuri dimineaţă, preşedintele turc i-a spus ministrului de Externe francez, Jean-Marc Ayrault „să îşi vadă de treburile lui”, după ce Franţa avertizase Ankara de pericolul unei prăbuşiri după lovitura de stat eşuată din turcia. „Dacă vrea o lecţie de democraţie, poate primi fosrte uşor o lecţie de democraţie de la noi”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat Al-Jazeera.

Erdogan a mai spus că operaţiunea de „curăţare” din ţară, implementată cu scopul de a-i pedepsi pe cei care au pus la cale lovitura de stat şi pe susţinătorii acestuia va continua, adăugâng că va conlucra cu forţele armate ale Turciei pentru a înlătura „virusul”.

Liderul turc a ţinut să mai precizeze că el şi guvernul său nu vor permite niciodată ca „minoritatea” să domine „majoritatea” în Turcia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.