Peste 300.000 de copii au părinții la muncă în străinătate!
Un raport cu privire la situația copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate va fi prezentat în septembrie, anunță Administrația Prezidențială.
„Grupul de lucru își propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanțele între instituții în ceea ce privește numărul copiilor în această situație fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplificări administrative și legislative și creionarea unor politici publice integrate și proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii și ai familiilor lor. În încheierea discuțiilor de ieri, membrii Grupului de lucru s-au împărțit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate și vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, doar printr-un efort integrat al instituțiilor statului și al societății civile se pot creiona politicile publice care să vină efectiv în sprijinul acestor copii și al familiilor lor.
„Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinatate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generație de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare și dragoste părintească, riscă să nu-și dezvolte suficiente abilități pentru a deveni cetățeni împliniți, activi și productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate este delegarea autorității tutelare, fără de care copiii sunt privați de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educațional și o serie de alte beneficii la care sunt îndreptățiți”, se precizează în comunicat.
România se numără printre cei mai mari exportatori de resursă umană din UE: potrivit datelor ONU, diaspora românească este echivalentă cu aproximativ 17% din populaţia ţării.