Pokemon GO, un joc extrem de nociv pentru sănătate!

Pokemon GO a devenit una dintre cele mai descărcate aplicaţii pentru telefonul mobil din lume, cu milioane de instalări în mai puţin de o săptămână. Aplicaţia aduce lumea jocului în lumea reală şi îl transformă pe utilizator într-un căutător de monştri virtuali, care apar în tot felul de locuri. Ca instrumente sunt folosite coordonatele GPS şi camera foto a telefonului. Cu toate că este doar un joc, transpunerea în lumea reală l-a făcut totodată şi foarte periculos.

Într-o săptămână de la lansarea Pokemon Go s-a dublat preţul acţiunilor companiei japoneze Nintendo, iar după doar două săptămâni a generat venituri de peste 35 milioane de dolari. Se estimează că veniturile anuale pot atinge 1 miliard dolari.

Dan Boabeş, antreprenor IT şi Mihai Copăceanu, psiholog, au explicat la Ora de Ştiri, de ce a prins aşa acest joc la public şi de ce creează dependenţă în rândul jucătorilor. Vedeţi explicaţiile în materialul video

Autorităţile din mai multe ţări, inclusiv România, au emis avertismente în ceea ce priveşte riscul utilizării aplicaţiei şi pericolele la care ne expunem odată ce suntem concentraţi asupra jocului.

Doi jucători au fost împuşcaţi în Florida, după ce proprietarul unei locuinţe a crezut că sunt nişte hoţi, iar un tânăr de 18 ani a fost ucis în Guatemala prins din greşeală într-o ambuscadă în timp ce alerga după monstruleţi. Un american a tamponat o maşină de poliţie parcată regulamentar în timp ce conducea şi alerga după pokemoni.

Tot in Statele Unite, o femeie din New Jersey a fost salvată de pompieri, după ce a rămas blocată într-un copac dintr-un cimitir, în timp ce juca Pokemon Go.

În Bosnia autorităţile avertizează populaţia să evite zonele unde s-ar mai afla mine rămase în urma războiului. Un ziarist a fost avertizat să nu se mai joace Pokemon go în timpul conferinţei de presă a departamentului de stat.

În Indonezia poliţiştilor le-a fost interzis să joace Pokemon Go în timpul orelor de lucru. Tot aici, un francez a fost arestat după ce a intrat din greşeală într-o bază militară în goana după micii monstruleţi.

Nu-i de mirare astfel, că un deputat egiptean a comparat jocul cu o adicţie similară cu alcoolismul pentru ca oamenii merg ca bezmeticii beţivani pe stradă, cu ochii lipiţi de ecranele telefoanelor, ca să prindă Pokemoni fictivi.

„Trebuie să fii foarte atent când traversezi. M-am surprins o dată sau de două ori făcând acest lucru. Este într-adevăr periculos, trebuie să recunosc. Mergi de jur împrejur uitându-te la telefon tot timpul şi nu vezi decât pokemoni care apar pe hartă şi încerci să-i prinzi”, spune un jucător din Germania.

Imagini cu mai mulţi copii din Siria care arată fotografii cu Pokemon, într-un apel ca oamenii să vină şi să îi salveze, au fost distribuite pe reţelele de socializare. Seria de fotografii reprezintă un îndemn ca lumea să nu uite de criza din Siria unde, potrivit organizatiei Salvaţi Copiii, mai mult de un sfert de milion de copii trăiesc sub asediu.

Pe de alta parte, succesul fenomenal al jocului pentru dispozitive mobile Pokemon Go a impus introducerea termenului Pokemon în vocabularul Dictionary.com.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.