Ședință CSAT, marți la Cotroceni

Share:

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pe 15 iulie, o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru marţi, cu scopul de a analiza deciziile luate la vârful Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea de la Varşovia din 8-9 iulie, surse politice indicând că va fi analizată şi situaţia din Turcia legată de tentativa de lovitură de stat şi măsurile luate de guvernul turc după aceasta.

Şedinţa CSAT va avea loc începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni, şi va fi prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

În cadrul şedinţei se va analiza modul de reflectare a mandatului României în documentele finale ale Summit-ului NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia, şi se vor stabili măsurile acţiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate.

De asemenea, se va discuta şi despre ”situaţia regională în urma ultimelor evoluţii din Turcia”, au declarat surse oficiale pentru News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 9 iulie, după încheierea Summit-ului NATO de la Varşovia, că lucrările reprezintă un succes major pentru România, care şi-a atins toate obiectivele ce au fost fixate în cadrul mandatului stabilit de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

”România a dovedit că nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate în regiune şi, foarte important, a dovedit că este un aliat credibil. Obiectivele nostre strategice au vizat reafirmarea unităţii NATO, consolidarea securităţii naţionale, descurajarea factorilor de risc existenţi şi plasarea României şi Mării Negre ca elemente centrale ale securitţi NATO. Am atins aceste obiective”, a precizat şeful statului.

Astfel, România a obţinut de la aliaţii săi sprijin pentru patru obiective: echilibrarea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic între segmentul nordic şi cel sudic; constituirea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României şi decizia privind prezenţa maritimă şi aeriană aliată în sudul flanucului estic; un nou nivel în ce priveşte planificarea apărării NATO pentru România şi declararea capacităţii operaţionale a sistemului antirachetă de la Deveselu ce va deveni oficial o bază NATO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.