Vârsta înaintată, cauza numărul unu a infertilității!

Share:

În ultimul timp, tot mai multe cupluri decid să amâne momentul în care aduc pe lume un copil. Însă, femeile care încearcă să devină mame după 35 de ani, reușesc cu greu și, de multe ori, cu ajutorul tratamentelor sau al fertilizării in vitro.

Infertilitatea va fi a treia cea mai gravă problemă de sănătate, în următorii ani, după cancer și bolile cardiovasculare, spun specialiștii in ternaționali. Unu din cinci cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate, cea mai sumbră statistică a ultimelor decenii. Numai în 2010, aproape 50 de milioane de cupluri nu au putut concepe după cinci ani de încercări, iar 168 de milioane de cupluri nu au mai putut avea al doilea copil, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Cea mai mare problemă este amânarea maternității, alături de bolile cu transmitere sexuală, obezitate, disfuncții erectile și un mediu de viață tot mai stresant, scrie doctorulzilei.ro.

„În cazul femeilor, cauza non-medicală a infertilității este vârsta. Mai precis, în ziua de azi tot mai multe femei decid să aibă copii la o vârstă din ce în ce mai înaintată. Ideal pentru o femeie este să rămână însărcinată între 18 și 23 de ani. Aceasta este cea mai bună vârstă pentru o sarcină. De la 35 de ani, apar problemele de fertilitate pentru femei, materialul genetic nu mai este la fel de bun, are loc o scădere din ce în ce mai abruptă a fertilității, iar la 40 de ani, deja 80% din materialul genetic nu este de bună calitate. Așa este normal să se întâmple, nu vorbim despre vreun lucru particular. De aceea, având în vedere că tot mai multe femei decid să facă copii după 35 de ani, putem spune că vârsta este prima cauză non-medicală a infertilității”, explică a explicat dr. Andreas Vythoulkas.

În ceea ce îi privește pe bărbați, ei nu sunt la fel de presați de timp precum femeile. „Materialul lor genetic se reînnoiește o dată la 3 luni, cu condiția să nu existe nici un fel de dereglare a materialului seminal” spune specialistul în obstetrică-ginecologie, cu competență în infertilitate.

Un cuplu poate fi considerat infertil atunci când nu poate avea un copil după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Pentru 85% din cupluri, sarcina așa apare.

„Dacă un cuplu aflat la vârsta fertilă încearcă să obțină o sarcină pe cale naturală timp de un an și nu reușește, atunci trebuie să se prezinte la un medic specialist în infertilitate. Timpul este unul din principalii inamici,” spune dr. Andreas Vythoulkas.

La femei, contează și cauzele de ordin medical.

„Pentru femei mai sunt patologia trompelor uterine – înfundarea lor din diverse motive, inclucis hidrosalpinx (acumulare de lichid în trompele uterine), endometrioza (prezența țesutului care căptușește uterul în afara acestuia, inclusiv pe ovare), fibromul uterin, dereglările hormonale – cele mai frecvente urmări ale acestora fiind ovarele polichistice. La bărbați, când vorbim despre cauze ale infertilității, ne referim la o spermogramă slabă, cauzată fie de mobilitatea spermatozoizilor, fie de numărul lor insuficient”, explică ginecologul Andreas Vythoulkas.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.