Scenarii privind lovitura de stat eșuată din Turcia

Ankara continuă campania de epurare, în urma tentativei de lovitură de stat de acum două săptămâni. Autorităţile au închis mai mult de 130 de de ziare, reviste, agenţii de ştiri, posturi de de radio şi TV. De asemenea, au demis încă 1.600 de militari, printre ei 150 de generali şi amirali. În plus, legendarul fotbalist al Turciei, Hakan Şiukiur riscă ani grei de închisoare, pe motiv că l-ar fi jignit pe preşedintele Erdogan, pe o reţea de socializare.

În centrul atenţiei este clericul Fetullah Gulen, un fost aliat al actualului preşedinte, în prezent cel mai mare rival acuzat că s-ar afla în spatele loviturii militare eşuate.

Ziarele şi turcii de rând încearcă să facă lumină în această criză arătând cu degetul înspre Statele Unite, ţară în care liderul spiritual trăieşte.

Frica sau o operaţiune de manipulare incredibilă îi face pe aceşti oameni să gândească aşa? Analistul Andrew Finkel crede că puterea incredibilă, dobândită acum de Erdogan, îi face pe cei mai mulţi să se teamă şi atunci, unii tac, alţii nu riscă să spună altceva decât presa aservită.

Un alt scenariu publicat de un cotidian pro-guvernamental se referă la o conspiraţie a CIA. Este publicată fotografia unui hotel, care ar găzdui centrul de comandă al spionilor americani care au ajutat la punerea la cale a acestui puci. 17 persoane, spune această publicaţie, majoritatea străini, s-au înregistrat la acest hotel chiar în ziua în care a avut loc tentativa de lovitură de stat.

Cui servesc aceste ipoteze care ocupa mai tot timpul turcului de rand? De-a lungul istoriei recente, manipularea prin asemenea scenarii a fost arma redutabilă prin care Regep Erdogan a ajuns în pozitia de astăzi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.